Strzałkę w górę dostarczyły profilki.pl

niedziela, 30 września 2012

Papryka faszerowana

Dziś na obiad była papryka faszerowana mięsem mielonym z dodatkami oto przepis.

Składniki:
  • Podwójna pierś z kurczaka
  • 3 papryki najlepiej czerwone są słodsze
  • szczypiorek
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • ser żółty
  • pół papryki pokrojonej w kosteczkę
  • przyprawa do kurczaka, sol, pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • pół szklanki ugotowanego ryżu
Przygotowanie:

Papryki przekrawamy na pól lub wzdłuż i myjemy. Mielimy mięso, mielimy również cebulę, dodajemy przyprawy według uznania. Czosnek wyciskamy przez praskę i dodajemy. Połówkę papryki kroimy w kosteczkę i dodajemy do farszu. Marchew ścieramy na tarce jarzynowej na grubych oczkach, szczypiorek kroimy drobniutko, ser żółty ścieramy również na tarce jarzynowej na grubych oczkach i dodajemy  wszystko do  farszu. Dodajemy też ugotowany ryż. Mieszamy i faszerujemy papryki. Pieczemy ok 1 godziny w 180stopni. 5 minut przed  wyjęciem posypujemy papryki resztą żółtego sera. Podajemy z sosem czosnkowym lub pomidorowym.

1) Składniki do farszu przed wymieszaniem



 2) Farsz już wymieszany i gotowy do faszerowania papryk



 3) papryki już nafaszerowane i gotowe do pieczenia



 4) Już gotowa :)



sobota, 29 września 2012

Roladki z indyka w sosie

Składniki:
  • 5 szt filetu z indyka pokrojonego w plastry
  • 1 serek topiony dowolny smak
  • papryka konserwowa
  • sól,pieprz
  • pół marchewki
  • przecier pomidorowy w kartoniku
  • 1,5 szklanki zimnej wody
  • 1,5 kostki rosołowej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 łyżki powideł
  • szczypta bazylii
Przygotowanie:

Rozbijamy indyka na cienkie plasterki solimy i oprószamy pieprzem.Układamy kawałek serka, papryki zwijamy i spinamy wykałaczkami. Następnie panierujemy je w mące i obsmażamy je lewa prawa na maśle. Wkładamy do naczynia żaroodpornego. Robimy teraz sos. Wlewamy przecier pomidorowy do garnka, wlewamy wodę, dodajemy kostki rosołowe, cukier, powidła, sól, pieprz, bazylię i zagotowujemy. Takim sosem zalewamy roladki. Ścieramy marchew na grubych oczkach i posypujemy sos. Wkładamy do piekarnika na 40 minut pod folią aluminiową. Sos powinien smakować słodko kwaśno.




piątek, 28 września 2012

Serniczek

Dzisiaj na deserek taki oto serniczek na bazie zwykłego serka homogenizowanego.Taka klasyka chyba każdy kiedyś taki jadł. Ja postanowiłam zrobić ciut inaczej w szklankach nie trzeba wtedy kroić sernika:)
Powiem szczerze,że ja osobiście nie przepadam za tego typu serników,ale za to mój mąż uwielbia je.Tak więc mam degustatora:)

Składniki:

  •     4 serki homogenizowane np. Danio brzoskwiniowe,ale mogą być zwykłe
  •     śmietana 30% 
  •     3 galaretki kolorowe
  •     wiórki czekoladowe do posypania
  •     cukier puder
  •     żelatyna
  •     barwnik spożywczy

Przygotowanie:

Rozpuszczamy 3 galaretki w 500 ml gorącej wody, każdą w osobnym naczyniu dodajemy do każdej po 2 serki, po pół łyżeczki żelatyny i mieszamy rózgą energicznie, aby się połączyły z galaretką. Następnie wlewamy do szklanek trochę każdej masy i wstawiamy do lodówki do stężenia. Ja wstawiam do zamrażalnika jest wtedy szybciej. Gdy nam stężeje pierwsza warstwa wlewamy drugą warstwę, a gdy nam stężeje druga to wlewamy już na wierzch trzecią czystą galaretkę i do lodówki do stężenia. Ubijamy bitą śmietanę z dodatkiem cukru pudru, barwnika spożywczego i wlewamy tuż przed podaniem na sam wierzch i posypujemy czekoladą.

Burrito z ryżem

Składniki:
  • mięso mielone z kurczaka
  • pół puszki kukurydzy konserwowej
  • pół puszki fasoli czerwonej
  • pół puszki groszku konserwowego
  • chili do smaku
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól.pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 średnia cebula
  • 1 kostka rosołowa
  • woda ok 2,5szklanki
  • szczypior do dekoracji
Przygotowanie:

Kroimy cebulę w kostkę i podsmażamy. Mięso mielone solimy, pieprzymy dodajemy przeciśnięty czosnek i mieszamy.Wrzucamy doprawione mięso do garnka razem z cebulą i podsmażamy dalej. Mieszamy co jakiś czas aby mięso nam nie przywarło do dna. Następnie dodajemy koncentrat, kukurydzę, fasolę, groszek, kostkę rosołową i wodę ok 2,5 szklanki.Gotujemy na wolnym ogniu ok 20minut aby nam się sos zredukował. Na sam koniec doprawiamy do smaku według uznania. Jeżeli sos nie zgęstnieje to można go zagęścić ciut mąką ziemniaczaną z wodą.
Gotowe

środa, 26 września 2012

Sos pieczarkowo-śmietanowy

Dzisiaj taki przepis na sos pieczarkowy w sumie jest on uniwersalny.Pasuje do pulpetów,pieczeni,kotletów i makaronów.Przepis pochodzi z pracy często go robiliśmy i ludzie bardzo go lubili często się pytając o niego:)

Składniki:
  • pieczarki
  • mniej niż pół szklanki śmietany kremówki
  • pół kostki rosołowej
  • pieprz najlepiej biały
  • cebula średnia
  • pół łyżki masła
  • pól szklanki wody
  • 2 łyżki mąki pszennej
Przygotowanie:

Kroimy cebulę w drobną kosteczkę, pieczarki też kroimy drobniej i podsmażamy na niewielkiej ilości masła.Gdy mamy podsmażone pieczarki z cebulą dodajemy wodę, kostkę i śmietanę. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu ok 2 minut. Robimy zawiesinę z mąki i wody. Zagęszczamy i znów gotujemy ok 2 minut.  
Gotowe :)

Pizza z szynką i pieczarkami

Składniki:
  • 3,5szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 2 łyżki oliwy
  • pół łyżeczki soli
  • opakowanie suszonych drożdży 7g(instant)
Na sos do pizzy bazowy:
  • puszka pokrojonych pomidorów z puszki
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżka oregano
  • sól,cukier
  • łyżeczka bazylii
Przygotowanie:

Wsypujemy mąkę do miski, drożdże, sól, dodajemy oliwę, wodę i wyrabiamy ciasto ok 8 minut. Następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Aby przygotować sos do pizzy wrzucamy pomidory do rondelka, przeciśnięty czosnek, oliwę, oregano i podsmażamy, aż pomidory się rozlecą.Gdy mamy już konsystencję sosu dodajemy na końcu bazylię i doprawiamy do smaku.Wyrośnięte ciasto dzielimy na mniejsze kawałki rozciągamy na kształt koła, smarujemy ciut oliwą i wlewamy trochę sosu bazowego na pizze. Dodatki układamy według uznania. Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy ciut oliwką aby pizza nam nie przywarła. Pieczemy ok 20 minut w 180stopni. 

Kokosowy murzynek z malinkami:)

Składniki:
  • kostka miękkiego masła
  • niecała szklanka cukru
  • garść wiórków kokosowych
  • 1,5 łyżki kakao
  • 3 jajka
  • 1 szklanka mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • maliny ok pół szklanki
Przygotowanie:

Ucieramy miękkie masło z cukrem.Następnie dodajemy po jednym jaju i ucieramy dalej. Do masy dodajemy mąkę, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, kakao i nadal miksujemy, aż się składniki wymieszają. Na końcu wrzucamy maliny i mieszamy.Wlewamy ciasto na kwadratową blaszkę i na końcu posypujemy ciasto wiórkami kokosowymi. Pieczemy 180 stopni ok 50 minut.

wtorek, 25 września 2012

Sałatka brokułowa z sosem czosnkowym

Ach ach..... uwielbiam tą wersję sałatki brokułowej.Niby nic,a takie dobre:) Przepis pochodzi oczywiście z pracy gdzie robiłam różnego rodzaju sałatki i surówki:)

Składniki:
  • 1 świeży brokuł lub mrożony
  • 3 lub 4 jajka ugotowane na twardo
  • 2 pomidory mogą być również koktajlowe
  • 3 łyżki majonezu
  • jogurt naturalny mały
  • świeży czosnek ok 2 ząbków
  • sól,pieprz
  • pół łyżeczki cukru
  • pół ogórka
Przygotowanie:

Gotujemy brokuły w osolonej wodzie, aż będą miękkie, odcedzamy i układamy na półmisku. Następnie kroimy pomidory,jajka i ogórka w ósemki i układamy warstwowo na brokułach. Robimy sos czosnkowy. Majonez, jogurt naturalny mieszamy, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, szczyptę soli, pieprzu, cukier i mieszamy. Sałatkę polewamy sosem i gotowe.