Sos pieczarkowo-śmietanowy
Dzisiaj taki przepis na sos
pieczarkowy w sumie jest on uniwersalny.Pasuje do
pulpetów,pieczeni,kotletów i makaronów.Przepis pochodzi z pracy często
go robiliśmy i ludzie bardzo go lubili często się pytając o niego:)
Składniki:
- pieczarki
- mniej niż pół szklanki śmietany kremówki
- pół kostki rosołowej
- pieprz najlepiej biały
- cebula średnia
- pół łyżki masła
- pól szklanki wody
- 2 łyżki mąki pszennej
Przygotowanie:
Kroimy cebulę w drobną
kosteczkę, pieczarki też kroimy drobniej i podsmażamy na niewielkiej
ilości masła.Gdy mamy podsmażone pieczarki z cebulą dodajemy wodę, kostkę
i śmietanę. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu ok 2
minut. Robimy zawiesinę z mąki i wody. Zagęszczamy i znów gotujemy ok 2
minut.
Gotowe :)
mniam!:) bardzo lubię ten sosik:)
OdpowiedzUsuńWidzę, że dopiero zaczynasz, zresztą ja też bloga mam krótko dopiero i podpowiem, że pomocna jest opcja obserwatorów, na którą mi zwróciła uwagę Kruszynka kiedyś. Łatwiej jest regularnie śledzić, więc i Tobie ją polecam. Sama wiem jak to jest "ogarniać" blogspota:)
Super sosik ;) Na pewno wypróbuje!
OdpowiedzUsuńuwielbiam połącznie pieczarek ze śmietanka! Ten sos króluje na wielu moich obiadach
OdpowiedzUsuńMmmm uwielbiam!
OdpowiedzUsuńpyszne bardzo dziekujemy za przepis .moja rodzina go uwielbia
OdpowiedzUsuńBoziu>Przepyszny cudowny przepis bardzo łatwy prosto opisany cała rodzinka zajada sie że hoho
OdpowiedzUsuńja też uwielbiam ten sos, ale drażni mnie cebula taka żywa, dlatego siekam bardzo drobno cebulę, zezłacam ją i dopiero dodaję pieczarki i smażę. Potem zalewam wodą i przyprawy i jak jest miękkie dodaję śmietanę wymieszaną z mąką. Pychota
OdpowiedzUsuńMmmm pychotka ;) Wielkie dzięki za przepis.
OdpowiedzUsuńMmmm pychota ;) Wielkie dzięki za przepis.
OdpowiedzUsuń