Serniczek
Dzisiaj na deserek taki oto serniczek na bazie zwykłego serka
homogenizowanego.Taka klasyka chyba każdy kiedyś taki jadł. Ja
postanowiłam zrobić ciut inaczej w szklankach nie trzeba wtedy kroić
sernika:)
Powiem szczerze,że ja osobiście nie przepadam za tego typu serników,ale za to mój mąż uwielbia je.Tak więc mam degustatora:)
Składniki:
- 4 serki homogenizowane np. Danio brzoskwiniowe,ale mogą być zwykłe
- śmietana 30%
- 3 galaretki kolorowe
- wiórki czekoladowe do posypania
- cukier puder
- żelatyna
- barwnik spożywczy
Przygotowanie:
Rozpuszczamy 3 galaretki w 500 ml gorącej wody, każdą w osobnym naczyniu dodajemy do każdej po 2 serki, po pół łyżeczki żelatyny i mieszamy rózgą energicznie, aby się połączyły z galaretką. Następnie wlewamy do szklanek trochę każdej masy i wstawiamy do lodówki do stężenia. Ja wstawiam do zamrażalnika jest wtedy szybciej. Gdy nam stężeje pierwsza warstwa wlewamy drugą warstwę, a gdy nam stężeje druga to wlewamy już na wierzch trzecią czystą galaretkę i do lodówki do stężenia. Ubijamy bitą śmietanę z dodatkiem cukru pudru, barwnika spożywczego i wlewamy tuż przed podaniem na sam wierzch i posypujemy czekoladą.
smacznie i tak kolorowo, mm :)
OdpowiedzUsuńU mnie w domu też moj mąż jest degustatorem:) fajne są sprawdzone klasyczne przepisy. Dziękuję ci bardzo za wsparcie w masterchefie.
OdpowiedzUsuńNajważniejsze to człowiek je oczami najpierw:)
OdpowiedzUsuńKolorowe pyszności serwujesz:)
OdpowiedzUsuńJa lubię takie deserki, choć chyba jednak wolę serniki pieczone :)
OdpowiedzUsuńŚlicznie wygląda i na pewno doskonale smakuje:)
OdpowiedzUsuń