Pizza z szynką i pieczarkami
Składniki:
Wsypujemy mąkę do miski, drożdże, sól, dodajemy oliwę, wodę i wyrabiamy ciasto ok 8 minut. Następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Aby przygotować sos do pizzy wrzucamy pomidory do rondelka, przeciśnięty czosnek, oliwę, oregano i podsmażamy, aż pomidory się rozlecą.Gdy mamy już konsystencję sosu dodajemy na końcu bazylię i doprawiamy do smaku.Wyrośnięte ciasto dzielimy na mniejsze kawałki rozciągamy na kształt koła, smarujemy ciut oliwą i wlewamy trochę sosu bazowego na pizze. Dodatki układamy według uznania. Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy ciut oliwką aby pizza nam nie przywarła. Pieczemy ok 20 minut w 180stopni.
- 3,5szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka ciepłej wody
- 2 łyżki oliwy
- pół łyżeczki soli
- opakowanie suszonych drożdży 7g(instant)
- puszka pokrojonych pomidorów z puszki
- 3 ząbki czosnku
- łyżka oregano
- sól,cukier
- łyżeczka bazylii
Wsypujemy mąkę do miski, drożdże, sól, dodajemy oliwę, wodę i wyrabiamy ciasto ok 8 minut. Następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Aby przygotować sos do pizzy wrzucamy pomidory do rondelka, przeciśnięty czosnek, oliwę, oregano i podsmażamy, aż pomidory się rozlecą.Gdy mamy już konsystencję sosu dodajemy na końcu bazylię i doprawiamy do smaku.Wyrośnięte ciasto dzielimy na mniejsze kawałki rozciągamy na kształt koła, smarujemy ciut oliwą i wlewamy trochę sosu bazowego na pizze. Dodatki układamy według uznania. Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy ciut oliwką aby pizza nam nie przywarła. Pieczemy ok 20 minut w 180stopni.
Domowa pizza zawsze najlepsza!:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam domową pizzę, szczególnie z mozzrellą lub salami(w lidlu jest niedrogie), u Ciebie pysznie się prezentuje:)
OdpowiedzUsuń