Strzałkę w górę dostarczyły profilki.pl

piątek, 18 marca 2016

Domowy tort o smaku kakaowym


Składniki na biszkopt
5 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
Szczypta soli
2 duże łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie
Ubijamy żółtka z cukrem, mąką, proszkiem do pieczenia i kakao na gładką masę. Następnie ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywno. Potem dodajemy je do masy żółtkowej i mieszamy całość delikatnie łyżką. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy masę. Ciasto pieczemy w 180 st C ok 35 minut. Tortownica może być mała i średnia.

Składniki na krem
250 ml śmietanki kremówki
2 duże łyżki cukru pudru
150 g serka mascarpone
2 łyżki kakao

Przygotowanie
Schłodzoną śmietanę ubijamy z cukrem. Pod koniec ubijania dodajemy kakao oraz serek mascarpone. Dokładnie mieszamy . Odstawiamy krem do lodówki.

Poncz
Sok z połowy cytryny.
Opcjonalnie woda przegotowana

Dodatkowo dżem porzeczkowy lub wiśniowy i wiórki kokosowe

Upieczony biszkopt kroimy na trzy części. nasączamy ponczem i kładziemy cienka warstwę dżemu. Na dżem krem i przykrywamy plackiem biszkoptu. Kolejną warstwę tak samo smarujemy. Ostatni placek nasączamy, smarujemy dżemem oraz smarujemy cały tort równomiernie. Obsypujemy wiórkami kokosowymi.

Tort jest bardzo prosty i szybki wykonania i polecam go początkującym :)

Smacznego!

7 komentarzy:

  1. bardzo lubię takie domowe torty, sama często robię jako prezent dla najbliższych. :) wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lekki i na pewno bardzo smaczny :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Domowy tort to prawdziwa pyszność. Twój wygląda bardzo apetycznie.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie lubię kremu w ciastach :(

    OdpowiedzUsuń
  5. jakoś wolę czekoladowy niż kakaowy :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda wspaniale, tak tradycyjnie :)

    OdpowiedzUsuń

Drogi anonimie bardzo proszę podpisz się jeśli chcesz się wypowiedzieć.
Dziękuję za komentarze :)