Roladki schabowe z suszonymi pomidorami i mascarpone w sosie majerankowym

Składniki na roladki
Mąka
Sól i pieprz
5 plastrów schabu
5 łyżeczek serka mascarpone
Opcjonalnie suszony czosnek
Opcjonalnie papryka słodka
1 słoik suszonych pomidorów


Składniki na sos
1 płaska łyżka majeranku
1 średnia cebula
2 małe marchewki
1/3 łyżeczki suszonego czosnku
Sól i pieprz do smaku
1 duża łyżka serka mascarpone
Dwa ziarenka ziela angielskiego
1 malutki listek laurowy
1/3 łyżeczki kurkumy
1/3 łyżeczki słodkiej papryki


Przygotowanie
Schab rozbijamy bardzo cienko, ale pamiętajmy, aby się nie rozerwał. Oprószamy każdy plaster mięsa solą, pieprzem, papryką słodką i czosnkiem. Na każdy plaster rozsmarowujemy łyżkę serka mascarpone i układamy suszone pomidorki. Tak mniej więcej po 3 sztuki. Mięso zawijamy w roladki i obtaczamy w mące. Smażymy je na wolnym ogniu z każdej strony po 2 minuty. Tak przygotowane roladki układamy do rondelka. Następnie kroimy cebulę i przekładamy ją do naczynia z mięsem. Obieramy marchewki, ścieramy na tarce o dużych oczkach i wrzucamy je do roladek. Dodajemy malutki listek laurowy, dwa ziarenka ziela angielskiego, suszony czosnek. Całość zalewamy wodą, aż całe roladki się w niej zanurzą i dusimy pod przykryciem ok 30 minut, aż sos się zredukuje i zgęstnieje. Pod koniec duszenia doprawiamy do smaku solą, pieprzem, kurkumą, słodką papryką i dodajemy jeszcze 1 łyżkę majeranku. Całość jeszcze dusimy z 15 minut. Na koniec dodajemy dużą łyżkę serka mascarpone i dusimy jeszcze 3 minuty. Jeśli sos jest rzadki, możemy zaciągnąć go łyżką mąki z zimną wodą.

Smacznego!


4 komentarze:

Drogi anonimie bardzo proszę podpisz się jeśli chcesz się wypowiedzieć.
Dziękuję za komentarze :)

Copyright © Mała kuchareczka