Ciasto z dynią i figami
Składniki
4 jajka
1 szklanka cukru
200g miękkiego masła
1,5 szklanki mąki pszennej
1 opakowanie cukru waniliowego
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka startej dyni na tarce
50g fig pokrojonych na mniejsze kawałki
1 podłużna blaszka (keksówka)
Przygotowanie
Masło ucieramy z cukrem na gładką masę. Do masy dodajemy po dwa jajka i ucieramy dalej, następnie wbijamy kolejne dwa i dalej ucieramy. Dodajemy cukier waniliowy, proszek do pieczenia, mąkę i dokładnie miksujemy. Na koniec wrzucamy startą dynię i figi. Dokładnie mieszamy i przelewamy ciasto do blaszki, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 190 st C, ok 50-60 minut, do suchego patyczka. Gdy ciasto wystygnie warto posypać je cukrem pudrem. Skusicie się na kawałek?
wygląda smakowicie, zamiast fig dodałabym orzechy
OdpowiedzUsuńmyślę że też by pasowało, a mam ich całe mnóstwo
Znakomicie wygląda;))
OdpowiedzUsuńIdealne na takie jesienne, deszczowe po południe:)
OdpowiedzUsuńale narobiłaś mi ochoty na to ciasto :)
OdpowiedzUsuńza mną chodzi marchewkowe
Ma bardzo apetyczny kolor :)
OdpowiedzUsuńlubię dyniowe ciasta.pozdrawiam
OdpowiedzUsuńSuper ciacho :-) zjadłabym kawałeczek :-)
OdpowiedzUsuńWygląda niesamowicie kusząco. Zjadłabym teraz, zaraz z monitora :) Świetny przepis. Mam ochotę upiec to ciasto :)
OdpowiedzUsuńMam na takie ciasto ochotę :D
OdpowiedzUsuńZachciało mi się od razu ciasta z figami. Pychota.
OdpowiedzUsuńWitam😊 mam pytanie czy zamiast dyni może być szkl.przesmażonej dyni(ala powidła)? i daktyle zamiast fig?boję się że wyjdzie za rzadkie 😊 co Pani doradzi😊 wygląda zachęcająco i smakowicie 😊
OdpowiedzUsuńDaktryle mogą być, ale z tymi ala powidłami można spróbować. Tylko daj dwa jajka. Daj znać czy wyjdzie ok.
UsuńWyrosło,pachnie,wygląda smacznie ale nie wiem czy takie mokre ma być.Naprawdę mokre,przed pieczeniem ciasto miało dobrą konsystencję.Mogę przesłać zdj.na priwat.😊 pozdrawiam
UsuńDaj tutaj https://www.facebook.com/MalaKuchareczka/?ref=hl
UsuńWygląda rewelacyjnie:)
OdpowiedzUsuń