Kakaowe ciasto z jabłkami
Składniki
4 jajka
2 średnie jabłka
1 cukier waniliowy
1 czubata łyżka kakao
1 pełna szklanka cukru
200 g miękkiego masła
1,5 szklanki maki pszennej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie
Masło i cukier miksujemy na gładką masę. Kolejno dodajemy po jajku cały czas miksując. Następnie dodajemy cukier waniliowy, proszek do pieczenia, kakao i mąkę. Całość dokładnie miksujemy na puszystą i gładką masę. Tak przygotowane ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Równamy wierzch i układamy pokrojone jabłka np. w kostkę ok 1 cm lub w grubsze plasterki. Pieczemy ok 55 minut w 180 St C. Pieczemy do suchego patyczka. Gdy przestygnie ciacho posypujemy cukrem pudrem.
Robię podobne ciasto tylko dodaję cynamon i robię polewę czekoladową:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie ciasta z owocami :)
OdpowiedzUsuńMama piecze takie ciasto, tyle tylko, że nie dodaje kakao :) Pychotka
OdpowiedzUsuńjesienią królują u mnie jabłka w wypiekach :)
OdpowiedzUsuńWygląda na cudownie puszyste, pycha! :)
OdpowiedzUsuńPycha - poproszę kawałek :)
OdpowiedzUsuńU nas mąż robi podobne i nazywa się to salceson :)
OdpowiedzUsuńwygląda przepysznie ;)
OdpowiedzUsuń