Strzałkę w górę dostarczyły profilki.pl

poniedziałek, 1 lutego 2016

Kurczak w sosie pieczarkowo śmietanowym


Składniki
500 g pieczarek
100 ml śmietany 18%
Sól i pieprz do smaku
1 podwójna pierś z kurczaka
200 ml śmietany kremówki
Mąka do obtoczenia mięsa
1/3 łyżeczki suszonego czosnku
Opcjonalnie tłuszcz do smażenia mięsa

Przygotowanie
Mięso myjemy i osuszamy. Kroimy na plastry 0,5 cm i delikatnie rozbijamy tłuczkiem. Oprószamy solą i pieprzem. Wsypujemy mąkę na talerzyk. Mięso delikatnie obtaczamy w mące i smażymy z obu stron na rozgrzanej patelni. Następnie myjemy pieczarki i kroimy je w plasterki. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy pieczarki i smażymy. Pod koniec smażenia dodajemy obydwie śmietany, doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem do smaku. Następnie przekładamy mięso do sosu i dusimy razem pod przykryciem ok 5 minut. Tak przygotowane mięso możemy podać z gotowanymi ziemniakami lub frytkami z dowolną surówką. Takie mięsko jest bardzo soczyste, kruche , a sos jest kremowy i smaczny.

Smacznego!

11 komentarzy:

  1. Prosto i smacznie. Idealny obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Chętnie takiego bym zjadł jutro na obiad :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Jadłam bardzo podobne danie, tyle, że podawałam z makaronem a do kurczaka dodałam pieczarki :) Mniam!

    OdpowiedzUsuń
  4. ja robię bez mąki :) pyszny kurczak.

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam duet kurczak + grzybki - yummy yummy hihi :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Lubię i często robię :)

    OdpowiedzUsuń

Drogi anonimie bardzo proszę podpisz się jeśli chcesz się wypowiedzieć.
Dziękuję za komentarze :)