Kółeczka z ciasta francuskiego z szynką i serem


Ciasto francuskie możemy przygotować na wiele sposobów. Na słodko, na słono i na ostro. Ja najbardziej lubię wersję słodką, ale czasami mam ochotę na inne eksperymenty. Ostatnio przygotowałam wersję wytrawną z szynką i żółtym serem. Takie kółeczka francuskie są bardzo smaczne i świetne są jako przekąska. Danie jest bardzo szybkie w przygotowaniu :)


Składniki
1 jajko
Oregano do smaku
Sól i pieprz do smaku
1 łyżka ketchupu
Czosnek do smaku
150g sera żółtego
200g szynki konserwowej
1 opakowanie ciasta francuskiego

Przygotowanie
Szynkę kroimy w drobną kosteczkę. Następnie ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach. Ser i szynkę łączymy ze sobą. Doprawiamy przyprawami, ketchupem i odstawiamy na bok. Z gotowego ciasta francuskiego wycinamy szklanką kółeczka. Na jednej stronie kładziemy łyżkę farszu i przykrywamy drugim kółeczkiem. Boki dociskamy widelcem. Rozkłucamy jajko i smarujemy wierzch kółeczek. Pieczemy w 190 st C, ok 20 minut.


Smacznego!

11 komentarzy:

  1. Bardzo fajny pomysł na przekąskę :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. wyglądają przepysznie :) ja mam ochotę na ciasto francuskie z szpinakiem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto francuskie jest zawsze wdzięcznym tematem. Szybkie przekąski, dla niespodziewanych gości <3 Warto zawsze mieć w zapasie ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniałe apetyczne bułeczki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. mmm..ale to apetycznie wygląda ;)
    Świetna przekąska :)

    Co powiesz na wspólną obserwację, zacznij jeśli jestes na tak :*
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie ,
    liikeeme.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetnie wyglądają i na pewno tak też smakują :-)

    OdpowiedzUsuń

Drogi anonimie bardzo proszę podpisz się jeśli chcesz się wypowiedzieć.
Dziękuję za komentarze :)

Copyright © Mała kuchareczka