Kwadraciki francuskie

Oto przepis na kwadraciki z ciasta francuskiego, nadziewane boczkiem, cebulką i żółtym serem. Bardzo lubię takie połączenia smakowe:) Mój mąż stwierdził, że są przepyszne, a jeszcze lepsze gdy ostygną. Jeżeli zjemy je ciepłe fajnie ciągnie się żółty serek.
Składniki:
  • ciasto francuskie 
  • ser żółty
  • 2 cebule
  • boczek w plasterkach
  • kminek do posypania
  • jajko
Przygotowanie:

Kroimy cebulę w drobną kostkę, tak samo boczek, podsmażamy razem. Ścieramy żółty ser na tarce jarzynowej o grubych oczkach i wrzucamy do przestygniętego boczku z cebulą. Mieszamy razem i doprawiamy lekko solą i pieprzem. Następnie rozwijamy ciasto francuskie, wycinamy kwadraty. Na jeden kwadrat kładziemy 2 łyżki farszu i drugim kwadratem przykrywamy farsz. Boki lekko dociskamy i przyciskamy widelcem, aby się lepiej zlepiło. Takie kwadraciki układamy na blasze,  smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kminkiem. Pieczemy w 180 st C, aż będą rumiane.  (Nie sprawdzałam czasu ale tak na moje oko to 20 minut).














12 komentarzy:

  1. Wyglądają super! Muszę wypróbować tylko w wersji bez kminku bo nie przepadam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszna przekąska! I szybka w przygotowaniu:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają ślicznie! Porywam jeden!
    Pysznie u Ciebie:) Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. pychota!:) ja też dziś robiłam prostokąty z ciasta francuskiego na kolacje, ale wstawię może jutro:)

    OdpowiedzUsuń
  5. jak dla mnie farsz idealny:)
    aż się oblizałam mniam

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszne kwadraciki, w zeszłym tygodniu na promocji w lidlu zrobiłam zapas ciasta francuskiego, więc przepis na pewno wypróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam wszystko co z ciastem francuskim :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja wypróbję wersję bez boczku, może wsztwię na jego miejsce szynkę.

    OdpowiedzUsuń

Drogi anonimie bardzo proszę podpisz się jeśli chcesz się wypowiedzieć.
Dziękuję za komentarze :)

Copyright © Mała kuchareczka