Kwadraciki francuskie
Oto przepis na kwadraciki z ciasta francuskiego, nadziewane boczkiem, cebulką i żółtym serem. Bardzo lubię takie połączenia smakowe:) Mój mąż stwierdził, że są przepyszne, a jeszcze lepsze gdy ostygną. Jeżeli zjemy je ciepłe fajnie ciągnie się żółty serek.
Składniki:
- ciasto francuskie
- ser żółty
- 2 cebule
- boczek w plasterkach
- kminek do posypania
- jajko
Przygotowanie:
Kroimy cebulę w drobną kostkę, tak samo boczek, podsmażamy razem. Ścieramy żółty ser na tarce jarzynowej o grubych oczkach i wrzucamy do przestygniętego boczku z cebulą. Mieszamy razem i doprawiamy lekko solą i pieprzem. Następnie rozwijamy ciasto francuskie, wycinamy kwadraty. Na jeden kwadrat kładziemy 2 łyżki farszu i drugim kwadratem przykrywamy farsz. Boki lekko dociskamy i przyciskamy widelcem, aby się lepiej zlepiło. Takie kwadraciki układamy na blasze, smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kminkiem. Pieczemy w 180 st C, aż będą rumiane. (Nie sprawdzałam czasu ale tak na moje oko to 20 minut).
Wyglądają super! Muszę wypróbować tylko w wersji bez kminku bo nie przepadam.
OdpowiedzUsuń:)
UsuńPyszna przekąska! I szybka w przygotowaniu:)
OdpowiedzUsuńPycha !
OdpowiedzUsuńWyglądają ślicznie! Porywam jeden!
OdpowiedzUsuńPysznie u Ciebie:) Pozdrawiam:)
pychota!:) ja też dziś robiłam prostokąty z ciasta francuskiego na kolacje, ale wstawię może jutro:)
OdpowiedzUsuńTo czekam z niecierpliwością i pozdrawiam:)
Usuńjak dla mnie farsz idealny:)
OdpowiedzUsuńaż się oblizałam mniam
Pyszne kwadraciki, w zeszłym tygodniu na promocji w lidlu zrobiłam zapas ciasta francuskiego, więc przepis na pewno wypróbuję:)
OdpowiedzUsuńświetne te kwadraciki:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam wszystko co z ciastem francuskim :D
OdpowiedzUsuńJa wypróbję wersję bez boczku, może wsztwię na jego miejsce szynkę.
OdpowiedzUsuń