Paszteciki francukie
Dzisiaj
przedstawiam pyszne paszteciki z ciasta francuskiego, nadziewane
boczkiem z cebulką i fetą. Są bardzo szybkie w wykonaniu i do tego
bardzo smaczne.
Składniki:
Opakowanie ciasta francuskiego
Boczek w plasterkach ( ja dałam dwa opakowania)
Pół kostki fety
2 cebule
Sól, pieprz
1 jajko
Przygotowanie:
Kroimy
boczek, cebulę w kosteczkę i podsmażamy na patelni bez tłuszczu.
Następnie do ostudzonego boczku dodajemy pół kostki fety, pokrojonej w
kostkę. Całość doprawiamy solą, pieprzem i mieszamy. Ciasto francuskie
rozkładamy i przekrawamy wzdłuż. Paski powinny mieć ok 5 cm szerokości. Następnie nakładamy farsz i zlepiamy lekko dociskając widelcem, jak pierogi.
Takie przygotowane paszteciki układamy na blaszce wyłożonej papierem do
pieczenia. Rozkłóconym jajkiem smarujemy paszteciki aby miały piękny
kolor. Pieczemy w 200 st C ok 25/30
minut.
smacznie i szybciutko:)
OdpowiedzUsuńBardzo fajne, zwłaszcza na imprezę:-) I na pewno były smaczne:-)?
OdpowiedzUsuńpycha!:) uwielbiam takie wariacje z ciasta francuskiego:)
OdpowiedzUsuńboczek w środę popielcową ....JEJ
OdpowiedzUsuńKlaudia czy nie zwróciłaś uwagi na datę na fotce? Jest wczorajsza :))
UsuńJa uwielebiam ciasto francuskie z jabłuszkiem:)
OdpowiedzUsuńpycha!
OdpowiedzUsuńporywam ze dwa mmm:)
Muszą być naprawdę pyszne :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie pszteciki :-)
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają.:D Chętnie bym zjadła.:P
OdpowiedzUsuńmała kuchareczko oryginalny farsz pomysłowe danie:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie paszteciki :)
OdpowiedzUsuńja lubie ciasto francuskie , ale dodaje szynki lub salami zamiast boczku;)
OdpowiedzUsuń