Naleśniki ze szpinakiem i żółtym serem
Składniki
500 g mrożonego szpinaku
1 czubata łyżka masła
Sól, pieprz do smaku
czosnek do smaku
1 szklanka startego na tarce sera żółtego
Składniki na ciasto naleśnikowe
1 jajko
2 szklanki mąki
Szczypta soli
Ok 4 szklanki mleka - do uzyskania jednolitej i lejącego ciasta.
Miksujemy składniki na ciasto naleśnikowe. Smażymy naleśniki i odstawiamy na bok. Mrożony szpinak wrzucamy na rozgrzaną patelnię z masłem i rozmrażamy smażąc, ok 15 minut, na wolnym ogniu. Gdy szpinak mamy już usmażony, dodajemy przyprawy i przekładamy do miseczki. Do ostygniętego szpinaku dodajemy starty ser i całość dokładnie mieszamy. Na wierzchu naleśnika układamy po czubatej łyżce farszu i składamy. Ja złożyłam w formie krokieta, ale możecie złożyć jak sobie chcecie. Takie naleśniki podsmażamy ponownie, aż się zarumienią. Podajemy gorące :)
Smacznego!
uwielbiam naleśniki ze szpinakiem :) zwłaszcza z sosem czosnkowym ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam szpinak :)
OdpowiedzUsuńjedne z moich ulubionych :)
OdpowiedzUsuńz serem żółtym jeszcze nie łączyłam szpinaku.
OdpowiedzUsuńi pomyśleć, że ktoś może nie lubić szpinaku:) chyba nie jadł takich naleśników;)
OdpowiedzUsuńZ chęcią bym zjadła :-)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię szpinak, naleśniki i makaron że szpinakiem to moje ulubione dania.
OdpowiedzUsuńSzpinak i żółty ser to takie oczywiste połączenie ale za to zawsze pyszne :)
OdpowiedzUsuńDobrze, że Mąż mi nie zagląda przez ramię, ostatnio bardzo mnie o naleśniki ze szpinakiem męczy. Muszę w końcu je zrobić.
OdpowiedzUsuńApetyczny przepis wart wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńPyszny przepis, uwielbiam takie naleśniki ale nie umiem ich robić... spróbuję je wykonać ;)
OdpowiedzUsuńPycha! Też często je robię. A czasem ze szpinakiem i fetą :)
OdpowiedzUsuń