Strzałkę w górę dostarczyły profilki.pl

sobota, 30 marca 2013

Karkówka w sosie meksykańskim


Dzisiaj przepis na pyszną karkówkę w sosie meksykańskim z pieczarkami i cebulą. W sam raz na niedzielny obiadek. Przepis dorwałam od mojej znajomej Małgosi T. Karkówka zasmakowała mi bardzo, więc postanowiłam podzielić się z wami tym przepisem. Do tego dania użyłam gotowego sosu meksykańskiego Łowicz.

Składniki:
Ok 5 plastrów karkówki
Sól, pieprz
3 średnie cebule
Ok 200g pieczarek
Olej do smażenia
Gotowy sos meksykański

Przygotowanie:
Karkówkę rozbijamy na cienkie plastry. Oprószamy solą i pieprzem. Smażymy na średnim ogniu z obu stron i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Następnie podsmażamy cebulę oraz pieczarki. Plastry karkówki przekładamy cebulą, pieczarkami i mięsem. Na wierzchu polewamy sosem. Wkładamy do piekarnika na 200 st C na 1,5 godziny.
 


Przypominam o moim konkursie książkowym :)

środa, 27 marca 2013

I znów kolejna zmiana szaty graficznej bloga :)


Tak sobie siedzę i buszuję po blogerze i postanowiłam znów coś zmienić w swoim wyglądzie bloga. Tak więc zmieniłam kilka rzeczy. Kolor, tło i fotkę w nagłówku. Tylko nie wiem czy wyszło mi to na lepsze ? Co sądzicie moi kochani ?

Przypominam wam o moim pierwszym konkursie, w którym można wygrać dwie fajne książki, wydawnictwa Arystoteles.


wtorek, 26 marca 2013

Schab w sosie pieczarkowym

Chciałabym was przeprosić za moją nieobecność, ale wynikało to z mojego lenistwa i dziwnej niechęci do gotowania. Na szczęście już mi przeszło i postaram się nadrobić zaległości na blogu.
Dzisiaj przedstawiam prosty przepis na schab w sosie pieczarkowym. Jest to danie bardzo proste oraz smaczne. W dodatku szybkie w wykonaniu. Taka odmiana zwykłego znudzonego schabowego.

Składniki:
5 plastrów schabu
Sól, pieprz biały
Pół opakowania śmietany 18 %
Pół opakowania śmietany 30 %
1 duża cebula
Pieczarki
Olej

Przygotowanie:
Schab umyć, osuszyć i rozbić na cienkie plastry. Oprószamy solą i pieprzem. Następnie mięso smażymy na wolnym ogniu i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Kroimy cebulę w piórka, podsmażamy. Następnie kroimy pieczarki w cienkie plasterki i dodajemy do smażącej się cebuli i dalej podsmażamy. Na koniec dodajemy śmietanki, sól i biały pieprz. Dusimy ok 5 minut. Zalewamy schab i podajemy. Jeżeli sos będzie za rzadki można zaciągnąć zawiesiną z mąki. Dodatkowo dla smaku możecie dodać pół kostki rosołowej. Ja nie dawałam bo wolę bez kostki.


piątek, 1 marca 2013

Wspomnienie z dzieciństwa :)

 

Dzisiaj dziewczyny podaję przepis na moje wspomnienie z dzieciństwa. Chleb w jajku, jadłyście już coś takiego kiedyś ? Pamiętam, że moja mama mi takie coś robiła jak byłam mała. Ostatnio sobie o tym przypomniałam :) Bardzo często sobie robię taki chlebek na śniadanko. Prawda jest taka, że strasznie to kaloryczne i sycące, ale mi to wcale nie przeszkadza :)


Składniki:
Chleb krojony ok 4 kromek
2 jajka
Sól, pieprz
Przyprawa do kurczaka
Olej do smażenia

Przygotowanie:
Rozkłócić jajka w misce i doprawić. Następnie maczać chleb w jajku i smażyć na złoty kolor.