Strzałkę w górę dostarczyły profilki.pl

piątek, 11 listopada 2016

Kopytka z sosem pieczarkowym



Lubicie kopytka? Po co ja pytam, jestem pewna, że tak. U nas w domu wszyscy je uwielbiają począwszy od kopytek z sosem, aż po same podsmażane na masełku. Osobiście wolę tą drugą wersję, ale moje dzieciaki wolą okraszone sosem. Dzisiaj przygotowałam wersję z sosem pieczarkowym. Poniżej moja Majeczka, która dzielnie mi towarzyszyła w robieniu kopytek :)


Składniki
Kopytka
1 jajko
1 płaska łyżeczka soli
1 kg ugotowanych ziemniaków
4 duże łyżki mąki ziemniaczanej
4 duże łyżki mąki pszennej

Przygotowanie
Ugotowane ziemniaki mielimy w maszynce do mielenia. Dodajemy do nich jajko, sól, mąki i całość dokładnie ugniatamy w jednolite ciasto. Formujemy podłużne wałki i kroimy w małe ukośne kawałeczki. Takie małe kluseczki gotujemy w osolonej wodzie kilka minut.

Sos
1 cebula
500 g pieczarek
Sól, pieprz do smaku
4 łyżki śmietany 18 %

Przygotowanie
Pieczarki opłukaj i przekrój na pół (te większe na 4 części). Następnie podsmaż razem z cebulą pokrojoną w kostkę. Na koniec dopraw solą, pieprzem. Dodaj 4 duże łyżki śmietany i chwilkę podduś. Kopytka podawaj polane sosem pieczarkowym.



Smacznego!


10 komentarzy:

  1. całe wieki nie jadłam kopytek...

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja kopytka lubię z podsmażoną cebulką :) ale nie zapomnę jak przyjechała do mnie koleżanka z Francji i mama nie spodziewając się gości podała kopytka. Mamie było głupio że tylko tak ugościła Anitę, a ona nie mogła się nadziwić, że polskie kopytka z sosem pieczarkowym to tak pyszne danie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wieki ich nie jadłam! Ostatni raz chyba w szkole na zajęciach gastronimicznych ;/

    OdpowiedzUsuń
  4. Ostatnio robiłam kopytka z sosem pieczeniowym (oczywiście nie z tym z torebki). Teraz mam chęć na sos pieczarkowy!

    OdpowiedzUsuń
  5. Coś wspaniałego Gratuluję wykonania :-) To idealnie trafia w mój gust.

    OdpowiedzUsuń

Drogi anonimie bardzo proszę podpisz się jeśli chcesz się wypowiedzieć.
Dziękuję za komentarze :)