Grillowany kurczak z warzywami
Składniki
1 łyżka oliwy
1 łyżka sosu klonowego
Sól, pieprz do smaku
Podwójna pierś z kurczaka
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 płaska łyżeczka słodkiej papryki
1 płaska łyżeczka suszonego czosnku
Gotowa mieszanka warzyw na patelnię
Przygotowanie
Mięso myjemy, osuszamy, kroimy na mniejsze plastry i delikatnie rozbijamy. Oprószamy solą, pieprzem, czosnkiem, papryką, ziołami, sosem klonowym i dodajemy oliwę. Całość dokładnie mieszamy i wkładamy na 30 minut do lodówki, aby się mięso zamarynowało.
Zamarynowane mięso smażymy na rozgrzanej patelni grillowej na minimalnej ilości tłuszczu.
Na koniec smażymy warzywa i podajemy razem z mięsem.
SMACZNEGO!
Czasami robię sobie taki obiadek - jest przepyszny:)
OdpowiedzUsuńdanie w moim stylu :) ostatnio bardzo lubię takie zdrowe i szybkie obiady :)
OdpowiedzUsuńKurczak i warzywa to lubię ^^ Chyba najwyższa pora wypróbować je w grillowanej wersji :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam kurczaka, pyszności!
OdpowiedzUsuńJestem taka głodna, a tu takie przysmaki! Uwielbiam kurczaka :)
OdpowiedzUsuńPewnie, że by mi smakowało :)
OdpowiedzUsuńnarobiłaś mi apetytu
OdpowiedzUsuńmmmm ale pychotka aż mi ślinka cieknie
OdpowiedzUsuńCzęsto to jadam wraz z ryżem, pychota ;)
OdpowiedzUsuńhttps://sk-artist.blogspot.com
Bardzo często dodaje do kurczaka i indyka kilka kropel syropu klonowego. Fajnie podkreśla smak mięsa, nawet w duecie z czosnkiem i ostra papryką :)
OdpowiedzUsuńCudne kolorowe danie na przełamanie szarości za oknem:)
OdpowiedzUsuńwygląda przepysznie ,aż "cieknie ślinka" koniecznie muszę wypróbować przepis uwielbiam grilowane warzywa...
OdpowiedzUsuńzapraszam na rozdanie https://www.facebook.com/NelaiPola/photos/a.1158020487604754.1073741828.1135717866501683/1213184525421683/?type=3&theater
Muszę sobie kupić patelnie grillową :-)
OdpowiedzUsuńNatchnęłaś mnie tym daniem i zaczęłam tez szukać przepisów na grillowane warzywa i drób. Testowałam Twój przepis i bardzo mi smakowało. Oprócz tego znalazłam jeszcze kilka przepisów na grillowane warzywa na stronie Grill360.pl . To strona o grillowaniu i jest tam kilka fajnych przepisów. Zdziwiłam się, że uwzględnili tam własnie warzywa bo grill kojarzy się zwykle z mięsem. Ale są tam przepisy na buraki czy kukurydzę. Są nawet jakieś słodkie dania ale jeszcze nie próbowałam ;p
OdpowiedzUsuńJa uwielbiam jedzenie z grilla. Kurczak, czy ryba idealnie nadaje się do grillowanych warzyw. Jakiś czas temu robiłam schab na grillu z sosem tzatzikowym. Ostatnio jednak miałam ochotę na łososia. Trochę poczytałam na https://grilleweglowe.com.pl/ryby-z-grilla-weglowego-jak-grillowac/ i już wiem, że nie trzeba przyprawiać tej ryby, żeby poczuć jej doskonały smak. Wystarczy cytryna i pietruszka :)
OdpowiedzUsuń