Kurczak faszerowany pieczarkami i owinięty boczkiem


Składniki
500 g pieczarek
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka majeranku
Sól, pieprz opcjonalnie
10 udek z kurczaka bez kości
Pół łyżeczki papryki słodkiej
Pół łyżeczki suszonego czosnku
2 opakowania boczku w plasterkach
2 łyżki oliwy grzybowej La Chinata

Przygotowanie
Mięso myjemy, osuszamy, przekładamy do miski i dodajemy przyprawy takie jak: tymianek, majeranek, paprykę słodką, czosnek, sól i pieprz według uznania oraz na koniec oliwę smakową, która nada mięsu niepowtarzalny smak i aromat. Mięso chowamy do lodówki na ok godzinę, aby się zamarynowało. Następnie umyte pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy na oliwie grzybowej. Na koniec doprawiamy szczyptą soli i pieprzu. Tak przygotowanym farszem nadziewamy mięso, następnie bierzemy dwa plasterki boczku i owijamy mięso. Układamy zawijaski w naczyniu żaroodpornym, przykrywamy folią aluminiową i pieczemy ok 1-1,5 godziny w 180 St C.

Tak przygotowane mięso podajemy z dowolnymi dodatkami.

Poniżej oliwa jaką użyłam do marynaty. Jest naprawdę aromatyczna, a na dnie butelki widnieją grzybki. Coś fajnego i innego niż zwykła oliwa z oliwek...


Smacznego!

27 komentarzy:

  1. Świetne danie :) kurczaka lubię w każdym wydaniu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja jakoś nie przepadam za boczkiem :/

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm pysznie wygląda ten kurczak ! <3 Narobiłaś nam smaka ;D Musimy same sobie takiego zrobić :)) Świetny przepis i wpis ;3 Pozdrawiamy i ślemy buziole :*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za miłe słowa i również pozdrawiam :)

      Usuń
  4. Wygląda bardzo apetycznie, a nie sam przepis nie wygląda zbyt skomplikowanie. Warto spróbować u siebie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest to proste danie i bardzo smaczne i polecam :)

      Usuń
  5. Bardzo fajna propozycja. Ta oliwa mnie zaciekawiła. Nie miałam jeszcze z taką styczności :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo efektowne danie, musze spróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  7. muszę kiedyś do Ciebie wpaść na obiad ;D

    OdpowiedzUsuń
  8. Ojj tak ! Przepis zapisuje i na pewno zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Z pieczarkami coś co uwielbiam :*

    OdpowiedzUsuń
  10. mniam! Jadłam doć podobnego! Niebo w gębie!

    OdpowiedzUsuń
  11. "...nadziewamy mięso"? Skórki nie ma ,a ani słowa o wyjęciu kości z ćwiartki.Jakąś kieszonkę trzeba zrobić na te pieczarki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak - nadziewamy mieso. Nie ma skórki ani kości ponieważ jest to gotowe i wydrylowane mieso bez kosci i skory. Dostępne jest w biedronce.

      Usuń

Drogi anonimie bardzo proszę podpisz się jeśli chcesz się wypowiedzieć.
Dziękuję za komentarze :)

Copyright © Mała kuchareczka