Strzałkę w górę dostarczyły profilki.pl

środa, 2 marca 2016

Naleśniki ze szpinakiem i żółtym serem


Składniki
500 g mrożonego szpinaku
1 czubata łyżka masła
Sól, pieprz do smaku
czosnek do smaku
1 szklanka startego na tarce sera żółtego

Składniki na ciasto naleśnikowe
1 jajko
2 szklanki mąki
Szczypta soli
Ok 4 szklanki mleka - do uzyskania jednolitej i lejącego ciasta.

Miksujemy składniki na ciasto naleśnikowe. Smażymy naleśniki i odstawiamy na bok. Mrożony szpinak wrzucamy na rozgrzaną patelnię z masłem i rozmrażamy smażąc, ok 15 minut, na wolnym ogniu. Gdy szpinak mamy już usmażony, dodajemy przyprawy i przekładamy do miseczki. Do ostygniętego szpinaku dodajemy starty ser i całość dokładnie mieszamy. Na wierzchu naleśnika układamy po czubatej łyżce farszu i składamy. Ja złożyłam w formie krokieta, ale możecie złożyć jak sobie chcecie. Takie naleśniki podsmażamy ponownie, aż się zarumienią. Podajemy gorące :)


Smacznego!


12 komentarzy:

  1. uwielbiam naleśniki ze szpinakiem :) zwłaszcza z sosem czosnkowym ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. z serem żółtym jeszcze nie łączyłam szpinaku.

    OdpowiedzUsuń
  3. i pomyśleć, że ktoś może nie lubić szpinaku:) chyba nie jadł takich naleśników;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię szpinak, naleśniki i makaron że szpinakiem to moje ulubione dania.

    OdpowiedzUsuń
  5. Szpinak i żółty ser to takie oczywiste połączenie ale za to zawsze pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dobrze, że Mąż mi nie zagląda przez ramię, ostatnio bardzo mnie o naleśniki ze szpinakiem męczy. Muszę w końcu je zrobić.

    OdpowiedzUsuń
  7. Apetyczny przepis wart wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszny przepis, uwielbiam takie naleśniki ale nie umiem ich robić... spróbuję je wykonać ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pycha! Też często je robię. A czasem ze szpinakiem i fetą :)

    OdpowiedzUsuń

Drogi anonimie bardzo proszę podpisz się jeśli chcesz się wypowiedzieć.
Dziękuję za komentarze :)