Biszkopt z jabłkami


Składniki
5 jajek
0,5 szklanki cukru
05, szklanki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 jabłka lub 1 duże
Pół cytryny
3 łyżki czubate dżemu morelowego


Przygotowanie
Jabłka obrać, przekroić na pól i usunąć gniazda nasienne. Wierzch jabłka ponacinać nożem i skropić sokiem z cytryny. Białka ubić na sztywną pianę, dodając partiami cukier, a następnie żółtka i delikatnie wymieszać. Obie mąki połączyć z proszkiem do pieczenia i dodać do masy jajecznej i również bardzo delikatnie wymieszać. Ciasto  przelewamy do wyłożonej tortownicy papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć jabłka. Piec w nagrzanym piekarniku do 200 St C, ok 30 minut. Rozgrzać drzem morelowy w rondelku i posmarować nim ciasto. Ewentualnie można posypać cukrem pudrem.


Smacznego!

10 komentarzy:

Drogi anonimie bardzo proszę podpisz się jeśli chcesz się wypowiedzieć.
Dziękuję za komentarze :)

Copyright © Mała kuchareczka