Biszkopt z jabłkami
Składniki
5 jajek
0,5 szklanki cukru
05, szklanki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 jabłka lub 1 duże
Pół cytryny
3 łyżki czubate dżemu morelowego
Przygotowanie
Jabłka obrać, przekroić na pól i usunąć gniazda nasienne. Wierzch jabłka ponacinać nożem i skropić sokiem z cytryny. Białka ubić na sztywną pianę, dodając partiami cukier, a następnie żółtka i delikatnie wymieszać. Obie mąki połączyć z proszkiem do pieczenia i dodać do masy jajecznej i również bardzo delikatnie wymieszać. Ciasto przelewamy do wyłożonej tortownicy papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć jabłka. Piec w nagrzanym piekarniku do 200 St C, ok 30 minut. Rozgrzać drzem morelowy w rondelku i posmarować nim ciasto. Ewentualnie można posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Jadłabym chętnie <3
OdpowiedzUsuńproste ciacho do kawki :)
OdpowiedzUsuńDokładnie :)
UsuńBardzo lubię takie proste ciasta, a jeśli jeszcze są z jabłkami to jestem "kupiona" :-)
OdpowiedzUsuńŚwietnie wygląda, na pewno przepyszne.
OdpowiedzUsuńMama czasem robi podobne ciasto :)
OdpowiedzUsuńAle pyszności :)
OdpowiedzUsuńZawsze na tak za ciachami, w których jest jabłko <3 <3 <3
OdpowiedzUsuńWspaniałe, pachnące domem ciasto :)
OdpowiedzUsuńDawno nie robiłam, a bardzo lubię! :-)
OdpowiedzUsuń