Kółeczka z ciasta francuskiego z szynką i serem
Ciasto francuskie możemy przygotować na wiele sposobów. Na słodko, na słono i na ostro. Ja najbardziej lubię wersję słodką, ale czasami mam ochotę na inne eksperymenty. Ostatnio przygotowałam wersję wytrawną z szynką i żółtym serem. Takie kółeczka francuskie są bardzo smaczne i świetne są jako przekąska. Danie jest bardzo szybkie w przygotowaniu :)
Składniki
1 jajko
Oregano do smaku
Sól i pieprz do smaku
1 łyżka ketchupu
Czosnek do smaku
150g sera żółtego
200g szynki konserwowej
1 opakowanie ciasta francuskiego
Przygotowanie
Szynkę kroimy w drobną kosteczkę. Następnie ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach. Ser i szynkę łączymy ze sobą. Doprawiamy przyprawami, ketchupem i odstawiamy na bok. Z gotowego ciasta francuskiego wycinamy szklanką kółeczka. Na jednej stronie kładziemy łyżkę farszu i przykrywamy drugim kółeczkiem. Boki dociskamy widelcem. Rozkłucamy jajko i smarujemy wierzch kółeczek. Pieczemy w 190 st C, ok 20 minut.
Smacznego!
Wygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł na przekąskę :-)
OdpowiedzUsuńwyglądają przepysznie :) ja mam ochotę na ciasto francuskie z szpinakiem :)
OdpowiedzUsuńSuper przekąska:)
OdpowiedzUsuńCiasto francuskie jest zawsze wdzięcznym tematem. Szybkie przekąski, dla niespodziewanych gości <3 Warto zawsze mieć w zapasie ;)
OdpowiedzUsuńWspaniałe apetyczne bułeczki :)
OdpowiedzUsuńna imprezę idealne.
OdpowiedzUsuńmmm..ale to apetycznie wygląda ;)
OdpowiedzUsuńŚwietna przekąska :)
Co powiesz na wspólną obserwację, zacznij jeśli jestes na tak :*
Pozdrawiam i zapraszam do siebie ,
liikeeme.blogspot.com
oo mam pomysł na obiad ;D
OdpowiedzUsuńi cały kilogram zjem ;D
OdpowiedzUsuńŚwietnie wyglądają i na pewno tak też smakują :-)
OdpowiedzUsuń