Kotlety siekane - druga wersja



Składniki
2 jajka
500 g piersi z kurczaka
2 łyżki kukurydzy konserwowej
2 średnie marchewki
1/3 łyżeczki tymianku
1/3 łyżeczki czosnku
1 płaska łyżeczka majeranku
Sól i pieprz do smaku
1/3 łyżeczki kurkumy
1/3 łyżeczki słodkiej papryki
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Olej do smażenia

Przygotowanie
Mięso kroimy w 0,5 cm kostkę. Przekładamy do miski. Ścieramy marchewki na tarce jarzynowej o grubszych oczkach. Dodajemy do mięsa i doprawiamy wszystkimi przyprawami. Następnie dodajemy jajka, mąki, kukurydzę oraz ocet. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na pół godziny, aby mięso się zamarynowało. Z zamarynowanego mięsa tworzymy placki na patelni i smażymy na średnim ogniu na złoty kolor. Podajemy z frytkami, ziemniakami gotowanymi i dowolną surówka.


Smacznego!


11 komentarzy:

  1. Świetne, takich jeszcze nie robiłam.
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda na prawdę smacznie !

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzięki za przepis! Takich nie robiłam. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. robiłam takie tylko,że z serem,jajkiem i trochę mąki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak naprawdę można wszystko dodać :)

      Usuń
  5. same też na pewno będą pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  6. Fantastyczne. Zjadłabym z chęcią.

    OdpowiedzUsuń
  7. te kotleciki są przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam takie kotleciki! Zrobiłam się głodna, a już późno ;)

    OdpowiedzUsuń

Drogi anonimie bardzo proszę podpisz się jeśli chcesz się wypowiedzieć.
Dziękuję za komentarze :)

Copyright © Mała kuchareczka