Domowy tort o smaku kakaowym
Składniki na biszkopt
5 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
Szczypta soli
2 duże łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie
Ubijamy żółtka z cukrem, mąką, proszkiem do pieczenia i kakao na gładką masę. Następnie ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywno. Potem dodajemy je do masy żółtkowej i mieszamy całość delikatnie łyżką. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy masę. Ciasto pieczemy w 180 st C ok 35 minut. Tortownica może być mała i średnia.
Składniki na krem
250 ml śmietanki kremówki
2 duże łyżki cukru pudru
150 g serka mascarpone
2 łyżki kakao
Przygotowanie
Schłodzoną śmietanę ubijamy z cukrem. Pod koniec ubijania dodajemy kakao oraz serek mascarpone. Dokładnie mieszamy . Odstawiamy krem do lodówki.
Poncz
Sok z połowy cytryny.
Opcjonalnie woda przegotowana
Dodatkowo dżem porzeczkowy lub wiśniowy i wiórki kokosowe
Upieczony biszkopt kroimy na trzy części. nasączamy ponczem i kładziemy cienka warstwę dżemu. Na dżem krem i przykrywamy plackiem biszkoptu. Kolejną warstwę tak samo smarujemy. Ostatni placek nasączamy, smarujemy dżemem oraz smarujemy cały tort równomiernie. Obsypujemy wiórkami kokosowymi.
Tort jest bardzo prosty i szybki wykonania i polecam go początkującym :)
Smacznego!
bardzo lubię takie domowe torty, sama często robię jako prezent dla najbliższych. :) wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńLekki i na pewno bardzo smaczny :)
OdpowiedzUsuńDomowy tort to prawdziwa pyszność. Twój wygląda bardzo apetycznie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Nie lubię kremu w ciastach :(
OdpowiedzUsuńjakoś wolę czekoladowy niż kakaowy :)
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale, tak tradycyjnie :)
OdpowiedzUsuńAleż on musi smakować, pycha!
OdpowiedzUsuń