Strzałkę w górę dostarczyły profilki.pl

poniedziałek, 16 listopada 2015

Ciasto pleśniak

Składniki
8 żółtek
2 łyżki kakao
1,5 kostki masła
Aromat waniliowy
1 czubatą łyżkę cukru
1 opakowanie proszku do pieczenia
4,5 szklanki szklanki mąki pszennej
5 łyżek dżemu truskawkowego

Pianka
2 szklanki cukru pudru
4 łyżki octu
8 białek

Przygotowanie
Mąkę przesiewamy, dodajemy proszek, cukier i posiekane masło - wyrabiamy ciasto. Wbijamy żółtka, zapach waniliowy i dalej zagniatamy starannie ciasto. Ciasto dzielimy na trzy różne części. Jedną częścią wylepiamy dużą, podłużną formę. Do drugiej części dodajemy kakao i wyrabiamy. Ostatnią białą część owijamy w folię i wkładamy do zamrażalnika. Wylepione ciasto na blaszce smarujemy dżemem. Na warstwę dżemu ścieramy ciasto kakaowe (na tarce o grubych oczkach). Następnie ubijamy pianę z białek i wykładamy na ciasto kakaowe. Na pianę zetrzeć zamrożone ciasto jasne i piec 45 minut w 180 st C.


Pozdrawiam

13 komentarzy:

  1. kiedys jadłam to ciasto i bardzo mi smakowało ;)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy sama go nie piekłam... A tak lubię! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kucharka ze mnie żadna, ale chyba sama spróbuję swoich sił ;)
    Thievingbooks

    OdpowiedzUsuń
  4. Robię trochę inaczej, ale Twój bardzo mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam kruche ciasto :)
    Twój pleśniak prezentuje się tak, że moje ślinianki pracują na najwyższych obrotach :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubimy :) Najlepsze jest to, że każdej babci, mamie i cioci wychodzi nieco inny :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam te ciasto w wykonaniu mojej mamy :D

    OdpowiedzUsuń

Drogi anonimie bardzo proszę podpisz się jeśli chcesz się wypowiedzieć.
Dziękuję za komentarze :)