Gordon Ramsay - Pasja smaku
Cześć! Wiecie kochane, że moją pasją jest gotowanie. Jestem z
zawodu kucharką i jak każda osoba pracująca w gastronomii posiada w
swoim domu kilka książek kucharskich. Ja mam wiele książek. Z jednych
korzystam mniej, a z innych więcej. Dzisiaj chciałabym wam pokazać
książkę, którą otrzymałam jakiś czas temu od wydawnictwa Publicat.
Jest to książka Gordona Ramseya, szkockiego szefa kuchni i restauratora
w jednym. Bardzo go cenię za jego wspaniałą i nietuzinkową kuchnię.
Regularnie oglądam jego programy w telewizji i teraz czytam książkę jego
autorstwa. W tej książce znajdują się przepisy z restauracji Aubergine.
Niektóre są fajne i bardzo proste, a inne ciut trudniejsze i bardziej
wyrafinowane. Osobiście wolę te łatwiejsze, bo zazwyczaj dostępność
produktów jest dużo lepsza.
Nie ukrywam, że jestem wielką fanką Gordona i gdy otrzymałam tą książkę
nie mogłam się od niej oderwać. Wciągnęła mnie na na bardzo długi czas.
Przeanalizowałam każdy przepis i kilka mnie zainteresowało, a na kilka
jakoś specjalnie nie zwróciłam uwagi. Najbardziej zaciekawił mnie
przepis na ogórkowe gazpacho. Jest to bardzo prosty przepis w wykonaniu i
składniki są bardzo łatwo dostępne. Tą zupę napewno przygotuję w
najbliższym czasie.
Dane techniczne książki:
Autor: Gordon Ramsay
Oprawa: twarda
Ilość stron: 192
Format; 270x215mm
Data premiery: 11.11.2011
Wydawnictwo: Publicat
Co myślę o książce? Jest fajnie wydana, zawiera mnóstwo inspirujących
przepisów oraz wspaniałe zdjęcia, na których widok leci ślinka. Myślę
sobie, że gdybym znalazła się w jego restauracji, to z miłą chęcią bym
wypróbowała Risotto z małżami wenus (zdjęcie powyżej). Te danie bardzo
apetycznie wygląda i ciekawe jak smakuje? Lubicie owoce morza?
Powyżej na zdjęciu bardzo fajnie jest pokazane jak zrobić tortellini krok po kroku. Myślę, że takie porady w postaci zdjęć i opisów są bardzo fajne. W książce zawarte są również inne bardzo cenne i praktyczne rady dla amatorów gotowania. Jeśli lubicie Gordona i jego kuchnię to zdecydowanie polecam wam jego książkę.
Pozdrawiam
Bardzo lubię owoce morza:)
OdpowiedzUsuńTo kucharz przez duże K!
OdpowiedzUsuńlubię zbierać książki kulinarne :)
OdpowiedzUsuńKsiążka bardzo ciekawa :) Uwielbiamy przeglądać te piękne zdjęcia potraw :)
OdpowiedzUsuńZapraszamy do nas na konkurs :)
Mam dwie książki Gordona - uwielbiam je przeglądać, ale mało z nich gotuję, bo często składniki są trudno dostępne, niestety...
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na prezent na Święta:)
OdpowiedzUsuńTeż uwielbiam Gordona :)
OdpowiedzUsuńZazdroszczę świetnej książki :)