Ciasto 3 bit


Jest to bardzo szybkie, proste i smaczne ciasto bez pieczenia. Ten przepis odkryliśmy razem z mężem dzięki naszej cioci, która uwielbia piec różne słodkości. Pewnego dnia postanowiliśmy odtworzyć je w domu i tak oto gości u nas już jakiś czas. Czasami gdy nachodzi nas ochota na coś słodkiego to zakasamy rękawy i do roboty. Tym razem nie ja je robiłam lecz samodzielnie mój małżonek. Wyszło pyszne i zachęcam was do wypróbowania przepisu.

Składniki 
4 paczki herbatników maślanych
4-5 łyżek masy toffi
200 ml śmietany 30% lub 36%
3 łyżki cukru pudru (można dać mniej)
1 śmietan fix (może być żelatyna ok 1 łyżki)
(Oczywiście rozpuszczona i wystudzona w 1/3 szklanki wrzatku)
2 budynie waniliowe + 3/4 litra mleka 
(Polecam te bez cukru i wtedy odrobinę posłodzić)
Pół kostki miękkiego masła
Mleko

Składniki na blaszkę o wymiarach 25x35 cm

Przygotowanie
Na początku przygotujmy sobie budyń z dwóch opakowań na 3/4l mleka.Według instrukcji na opakowaniu. Do gotowego i wystudzonego budyniu dodajemy mięciutkie masło i miksujemy na gładką masę. Odstawiamy na bok.

Na blaszce układamy pierwszą warstwę herbatników, namaczamy je lekko w mleku. Na namoczone i ułożone herbatniki, rozsmarowujemy masę toffi. Następnie układamy kolejną warstwę herbatnikow i smarujemy po wierzchu mlekiem, aby zmiękły.  Przekładamy masę budyniową również rozsmarowując po całości. Na to kolejną warstwę herbatników. Nastepnie ubijamy śmietanę na sztywno z cukrem pudrem i śmietan-fixem. Wolę go ponieważ jest szybciej. Taką masę śmietanową przekładamy na herbatniki i rozsmarowuję równiutko. Wierzch posypujemy warstwą startej ulubionej czekolady. Może to być mleczna, gorzka lub pół na pół (jak kto lubi). Jeśli o czymś zapomniałam lub macie pytania to piszcie :)

W skrócie to wygląda tak:
Herbatniki
Masa toffi
Herbatniki
Masa budyniowa
Herbatniki
Masa śmietanowa
Czekolada

Pozdrawiam Natalia :)

57 komentarzy:

  1. Czy muszą być herbatniki maślane czy też inne ciastka np.biszkopty?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powiem tak:
      Najlepsze moim zdaniem są herbatniki bo nie są takie słodkie. Inne ciastka mogą zabić smak.
      Kiedyś robiłam na herbatnikach w czekoladzie i ciasto nie było już tak dobre.

      Usuń
    2. ja dodaje jeszcze na mase kajmakowa orzechy dodaje to chrupkosci przepyszne :D

      Usuń
  2. Fajne ciasto! Ładnie wygląda i na pewno tak smakuje:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Moje ulubione ciacho bez pieczenia! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. znam i bardzo lubię to ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  5. A ja robiłam na krakersach i z biszkoptem, również było bardzo smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja robiła z krakersami i biszkoptem i również było pyszne :) Jola

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo je lubię. Moja koleżanka zawsze je robi. ;]

    OdpowiedzUsuń
  8. Jak bylam mala to batona 3bit moglam jesc codziennie! Fajny przepis ;)

    Zapraszam do mnie, jak na razie skromne poczatki: www.allnnothing.com

    OdpowiedzUsuń
  9. jakiś czas temu dodałam to ciacho u siebie na blogu :) mniam!

    OdpowiedzUsuń
  10. uwielbiam, to ciacho:) od lat robię regularnie:) polecam herbatniki zastąpić krakersami (solonymi). 3 bit wychodzi jeszcze lepszy:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Robiłam je kiedyś, było u mnie na blogu - przepyszne jest :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wow, zaraz sobie wydrukuję. Jak jest gorąco, to w ogóle nie chce mi się piekarnika odpalać, a rodzina spragniona słodkości.

    OdpowiedzUsuń
  13. to nie jest ciasto - to jest poezja smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  14. mmmm.... kiedy widzę takie zdjęcia cierpię na ślinotok.....
    pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń
  15. UWIELBIAM! to ciasto, które skradło moje serducho :P mogłabym jeść i jeść:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Fajne ciacho kiedy jest gorąco i piec w piekarniku sie nie chce.Wygląda pysznie do schrupania do kawy

    OdpowiedzUsuń
  17. Pyszności, uwielbiam takie ciacha, zajdłabym kawałek, a śmietankę polecam z lidla w kubeczkach, niedawno odkryłam, jest pysznie mleczna :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z lidla jeszcze nie próbowałam.
      Ja robiłam na biedronowskiej :)

      Usuń
  18. Oj! jak uwielbiam to ciacho:) To istne niebo w gębie:)

    OdpowiedzUsuń
  19. zdolny małżonek :)
    a ciasto znam i też bardzo lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  20. To ciacho robi furrorę ,pycha.

    OdpowiedzUsuń
  21. Chodzi za mną ten przepis od dawna ;) Muszę w końcu zrobić!

    OdpowiedzUsuń
  22. Na takie upały najlepsze :D

    OdpowiedzUsuń
  23. też robię na różne święta takiego trzy bita :)

    OdpowiedzUsuń
  24. lubię to ciasto:) jest proste i bardzo smaczne:)

    OdpowiedzUsuń
  25. Mniam, bardzo lubię 3 bit'a i za niebanalny smak, jak również za prostotę w wykonaniu :) Narobiłam sobię chęci na ten Twój kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  26. O, muszę je w końcu zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Wygląda cudnie, aż ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  28. jeju, musi być super :) ląduje na mojej liście rzeczy koniecznych do upieczenia!
    pozdrawiam,
    siwapiecze.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  29. często robią to ciasto, choć na upał się nie nadaje. Ja zamiast maślanych daję ciemne z biedronki i przed śmietaną daję warstwę dżemu jagodowego, wtedy lekko przełamuje smak słodyczy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na ciemnych tez raz robiłam i było ok.
      Ale dżem do mnie jakoś nie przemawia.

      Usuń
  30. To ulubione ciacho moich chłopaków :-) ja je też bardzo lubię :-) chyba wszystkim smakuje :-) pyszności :-)

    OdpowiedzUsuń
  31. Pychota takie ciasta znikają u mnie w domu w oka mgnieniu;)

    OdpowiedzUsuń
  32. 3 bit szybki i przepyszny! zawsze znika baardzo szybko! :)

    OdpowiedzUsuń
  33. Takiego 3 bita to można jeść bez końca :) pięknie wyszedł :)
    pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  34. uwiebiam to ciasto i jak zrobie to znika w 5 min :)

    http://villemo20.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  35. wygląda obłędnie,
    widzę, że Twój małżonek lubi pichcić jak mój:P

    OdpowiedzUsuń
  36. Ja robię na krakersach - lekko słony posmak idealnie pasuje do wszystkich słodkich mas ;)

    OdpowiedzUsuń
  37. Przepis ląduję w ulubionych, na pewno w niedalekim czasie spróbuje zrobić. Nienawidzę robić ciast, piec- zawsze coś zepsuję.. może taki bez pieczenia się uda. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  38. Złe proporcje do masy budyniowej - popraw! nie wychodzi ta masa tak jak powinna, nie wprowadzaj innych w błąd

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Za przeproszeniem: jakim trzeba być beztalenciem żeby nie wyszedł budyń z torebki i do tego z mniejszej ilości mleka?? Pytam się jakim cudem? Jeśli dodajesz do tego jeszcze miękkie masło to z automatu masa gęstnieje w budyniu i się zestala razem w lodówce! Chyba, że masz jakiś kiepski budyń jakościowo, ale nawet z tego biedronowskiego mi wychodziła. Na marginesie moim znajomym wychodzi pięknie i nawet mojemu mężowi wychodzi z tego przepisu i z TYCH PROPORCJI.

      Usuń
  39. Chyba wypróbuję - wygląda kusząco i apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  40. Na jakiej wielkości blachę robiłaś ciacho?

    OdpowiedzUsuń
  41. Dokładnie wymiarów nie pamietam, ale to taka kwadratowa blaszka.

    OdpowiedzUsuń
  42. Ciasto przepyszne. Lubię robić je na krakersach. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  43. Ooo <3 Uwielbiam ciasta bez pieczenia :) Już od dawna szukam jakiegoś fajnego przepisu i chyba właśnie go znalazłam!

    OdpowiedzUsuń
  44. A ja zamiast herbatników używam krakersy, smaruję je lekko śmietaną 36%, ten smak słonawo lekki dodaje smaczka do ciasta a budyń robię sama.
    Masa budyniowa:

    500ml mleka
    2/3 szklanki cukru (= ok. 130g)

    3 łyżki mąki ziemniaczanej (ok. 40- 45g)
    3 łyżki mąki pszennej (ok. 40- 45g)
    ok. ¾ kostki masła ( ok. 180g

    OdpowiedzUsuń
  45. A ja masę budyniową robię sama: W pól L.mleka rozpuszczam 3 łyżki mąki,wszystko gotuje na małym ogniu mieszając mikserem,jak juz zaczyna kipieć wyłączam i dodaję masło.Wszystko mieszam,aż zrobi się gęstą masa.I ja najpierw nakładam krakersy słone,później nasa budyniowa,znów krakersy i dopiero na to masa toffi,później znów krakersy i ubita śmietanka,posypuję kakao.Niebo w gębie 😉

    OdpowiedzUsuń
  46. bardzo dobre, szybko się robi i doskonale smakuje , polecam. Anna

    OdpowiedzUsuń

Drogi anonimie bardzo proszę podpisz się jeśli chcesz się wypowiedzieć.
Dziękuję za komentarze :)

Copyright © Mała kuchareczka