Jak zrobić idealne ciasto na pierogi?
Dzisiaj postanowiłam napisać kilka rad jak przygotować wspaniałe ciasto na pierogi. Istnieje wiele przepisów na ciasto pierogowe. Jednak z doświadczenia zawodowego jak i domowego wiem, że to jest najprostsze, najlepsze i bez żadnych udziwnień.
Ciasto pierogowe możemy modyfikować na wiele sposobów. Na przykład dodając różne składniki smakowe jak i barwniki. Np. aby cisto było żółte to dodajemy kurkumę, aby było czerwone bądź różowe sok z buraków, aby było zielone sok ze szpinaku bądź zblendowany szpinak, aby było fioletowe sok z jagód itp.
Ciasto pierogowe jest proste to jednak wiele osób sobie z nim nie radzi bądź mają wątpliwości. Dlatego oto kilka istotnych moim zdaniem wskazówek.
Mąka- uważam, że najlepsza to zwykła luksusowa, typ 550. Pamiętajmy, aby nie była z tych najtańszych np. z biedronki bo ciasto wychodzi gorzkie i nie dobre. Już się kilka razy sparzyłam na najtańszych mąkach i wiem, że warto dopłacić kilka groszy.
Woda- odgrywa ona wielką rolę. Powinna być bardzo ciepła, lecz napewno nie wrzątek. Moim zdaniem jest to sekret mięciutkiego i elastycznego ciasta.
Sól- dodaję zazwyczaj do smaku. Szczypta bądź dwie, nawet do pierogów na słodko. Ciasto wtedy nie jest jałowe i bez smaku.
Jajka- wystarczy jedno całe, gdy damy więcej ciasto z automatu będzie twarde.
Olej- wystarczy łyżka bądź dwie. Nadaje ciastu elastyczność
Wyrabianie- mąkę przesiewamy, usypujemy kopczyk, wbijamy do środka jajko, dodajemy sól, olej. Zarabiamy ciasto nożem, stopniowo wlewając wodę.
Ciasto silnie i starannie wyrabiamy ręką ok 5 minut. Dobrze wyrobione ciasto powinno być po przekrojeniu lśniące, jednorodne, usiane drobnymi otworkami przypominającymi pęcherzyki powietrza.
Przygotowując pierogi, nie podsypujmy ciasta zbyt obficie mąką, by nie utrudniać zlepiania.
Ciasto silnie i starannie wyrabiamy ręką ok 5 minut. Dobrze wyrobione ciasto powinno być po przekrojeniu lśniące, jednorodne, usiane drobnymi otworkami przypominającymi pęcherzyki powietrza.
Przygotowując pierogi, nie podsypujmy ciasta zbyt obficie mąką, by nie utrudniać zlepiania.
Gotowanie- zazwyczaj gotujemy, aż wypłyną na wierzch. Dla pewności trzymam jeszcze ok 2 minut. Dodatkowo warto posolić wodę przed gotowaniem jeśli dużo nie daliśmy soli do ciasta.
Mam nadzieję, że o niczym nie zapomniałam :)
uwielbiam pierogi:)
OdpowiedzUsuńo, bardzo przydatny post!
OdpowiedzUsuńa jak dodać masło zamiast oleju to jest jeszcze lepsze, sprawdziłam,
OdpowiedzUsuńZ masłem jeszcze nie robiłam.
UsuńPodejrzewam, że też dobre bo tłuszczyk :)
pierogi mogłabym jeść na okrągło, super, że zrobiłaś taką skondensowaną ściągawkę, :)
OdpowiedzUsuńTo jest idealny wpis dla mnie! Bardzo mi się przyda :-)
OdpowiedzUsuńfajny wpis :) ja jednak dalej nie mogę się przekonać do ciasta pierogowego z dodatkiem jajka :P ale wszystko przede mną ;)
OdpowiedzUsuńOstatnio ciagle lepię pierogi! Taki owocowy czas. Robię podobnie, czasem daję tylko samo żółtko zamiast całego jajka, ciasto jest bardziej miękkie, a czasem wcale nie daje jajka:)
OdpowiedzUsuńA ja ci powiem, że aby ciasto na pierogi było idealne musi być jak e tym przepisie i jajo, ew żółtko i tłuszcz.
UsuńBez jaja to już nie to samo:).
Już po fotce widzę, że to ciasto jest fantastyczne.
ja czasami zamiast oleju dodaje masło :)
OdpowiedzUsuńja niestety nie robię idealnego, pierogi wolę jeść niż robić
OdpowiedzUsuńCiasto pierogowe robię prawie według Twojego przepisu, ale faktycznie duże znaczenie ma jakość mąki :)
OdpowiedzUsuńRobię podobnie raz z jajem raz bez. Masz rację woda tylko gorąca ale nie wrzątek. Pierożki pyszne ci wyszły
OdpowiedzUsuńciekawa podpowiedź, żeby były smaczne pierogi :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńSuper to opisałaś :-) dziękuje :-) ja bardzo lubię pierogi :-)
OdpowiedzUsuńPrzepis na idealne ciasto pierogowe i gwarancja,że pierożki na pewno się udadzą.Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńŚwietne ciasto. Ja kupuję mąkę też dobrej jakości, bo jak dobrze zauważyłaś jest to podstawa dobrego ciasta.
OdpowiedzUsuńwybor maki jest bardzo wazny ,musi byc dobrej jakosci :)
UsuńNigdy nie robiłam sama pierogów, ale z Twojego opisu wynika, że to wcale nie jest takie trudne, więc chyba spróbuję.
OdpowiedzUsuńDlaczego nie wrzątek? ,ja daję i są super ,chyba idealne jest to ,co nam odpowiada,nie ma przepisu idealnego dla wszystkich .Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńAle to nie jest przepis tylko wskazówki.
UsuńJak pisałam powyżej jest wiele sposobów i dodatków.
Co do wody to wrzątek zaparza ciasto.
mniam! jak się zrobiło smacznie! muszę spróbować!
OdpowiedzUsuńUwielbiam pierożki! Teraz chodzą za mną takie ze słodką kapustą:)
OdpowiedzUsuńKocham pierogi, czy to ruskie, czy z mięsem, czy z owocami. Zawsze i w każdej postaci danie dla mnie numer jeden <3
OdpowiedzUsuńFajny wpis :) uwielbiam pierogi!
OdpowiedzUsuńpierogi to ja kocham! :)
OdpowiedzUsuńja robię z masłem, ciasto idealnie się urabia :)
aż bym zjadła sobie takie z jagodami :))
czy ktos moglby podac przepis na ciasto pierogowe z dokladnymi ilosciami , ile czego dodac, np.na 30 dkg maki,pozdrawiam
OdpowiedzUsuńbardzo przydatny wpis !
OdpowiedzUsuńPyszne pierogi są z mąki zaparzonej -czyli połowę maki zalewamy gorącą wodą mieszamy a po chwili dodajemy druga część mąki i oczywiście masło nie olej.Za to do gotowania aby sie nie zlepiały dodaje się 1-2 łyżki oleju. Oto sekret wspaniałych pierogów.
OdpowiedzUsuńPrababcia.
Z całym szacunkiem, ale się nie zgodze z panią. Moje doświadczenie w pracy nauczyło mnie robić idealne ciasto. Swoją wiedzę przekazuję tutaj :)
Usuń