Strzałkę w górę dostarczyły profilki.pl

piątek, 23 listopada 2012

Pulpeciki w sosie śmietanowo koperkowym

I znów pytanie co by tu zrobić na obiad. Mam kurczaka w lodówce, koperek i śmietanę.
No to myślę, myślę i wymyśliłam zwykłe pulpeciki z kurczaka w sosie koperkowym. Pulpeciki wyszły bardzo smaczne takie delikatne w sam raz dla mojej córeczki Majeczki. Dałam jej pierwszego pulpecika na spróbowanie to tylko mruczała jakie to pyszniutkie :) Tak więc oto przepis.

Składniki:
  • mniej niż pół szklanki śmietany 30 %
  • 1 cebula
  • szklanka wody
  • pół pęczka koperku
  • sól, pieprz
  • jak kto woli można dodać kostkę rosołową
  • 1,5 łyżki mąki pszennej
  • 5 łyżek wody
  • 400g  mięsa mielonego drobiowego
  • 1,5 łyżki bułki tartej
  • jajko
Przygotowanie: 

Kroimy cebulę na pół,  jedną połówkę ścieramy na miazgę i dodajemy do mięsa mielonego. Mięso solimy, pieprzymy, dodajemy jajko, bułkę tarta i mieszamy. Z takiego mięsa mielonego formujemy małe pulpeciki i gotujemy ok 5 minut. Drugą połówkę cebuli kroimy w kostkę i przesmażamy. Do cebuli dodajemy wodę, śmietanę, koperek i gotujemy na wolnym ogniu ok 5 minut. Od czasu do czasu mieszamy aby nam się nie przypalił sos. Bierzemy 4 łyżki wody, mąkę, mieszamy dokładnie aby nie było grudek i wlewamy zawiesinę do sosu. Gotujemy ok 1 minuty. Na końcu doprawiamy sos solą i pieprzem. Takim przygotowanym sosem polewamy nasze pulpeciki, podajemy np. z ziemniakami i surówką.











12 komentarzy:

  1. Takiej wersji jeszcze nie jadłam, musi być przepyszna ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. mniam kocham tą wersję w sosie koperkowym:)

    OdpowiedzUsuń
  3. to jedne z naszych ulubionych dań, moje dzieci też chętnie jedzą:)

    OdpowiedzUsuń
  4. U mnie wczoraj też były pulpety, ale z sosem z ananasem, papryką i z sherry:]

    OdpowiedzUsuń
  5. Podobne pulpeciki ja też robię:) Przepyszne!
    Pozdrawiam
    Bogna

    OdpowiedzUsuń
  6. pulpeciki w sosie koperkowym i pieczarkowym to moje ulubione wersje!:)

    OdpowiedzUsuń
  7. jestem fanką takich pulpecików:) bo są lekkie,pyszne i nie smażone:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Cudowne pulpety, ale robię je trochę w innym sosie (roztapiam 2 łyżki masła, dodaję 2 łyżki mąki, potem szklankę mleka; pulpety gotuję osobno w niewielkiej ilości wody; wodą z pulpetów rozrzedzam sos beszamelowy i dodaję: koperek, sól, pieprz i gałkę do smaku). Też jest pyszne...

    OdpowiedzUsuń

Drogi anonimie bardzo proszę podpisz się jeśli chcesz się wypowiedzieć.
Dziękuję za komentarze :)