Czy warto jeść sery? Najpopularniejsze gatunki


Cześć! Dzisiaj postanowiłam wam przybliżyć temat dość znany w naszym codziennym życiu, a dokładniej SERY. Na całym świecie jest wiele odmian serów. Nie jesteśmy w stanie ich wszystkich zapamiętać. Postanowiłam przybliżyć wam kilka najpopularniejszych i najbardziej dostępnych na naszym rynku.

Zacznijmy od samej definicji sera. 

Co to jest ser? To nic innego jak produkt spożywczy wytwarzany poprzez wytrącenie z mleka tłuszczu i białka w postaci skrzepu, który zostaje poddany dalszej obróbce. 

Sery ze względu na technologię wytwarzania i typ procesu dojrzewania dzielimy na:
*podpuszczkowe

*miękkie
Z porostem pleśniowym ( brie, camembert )
Z przerostem pleśniowym (roquefort, gorkonzola )
Pomazankowe np. bryndza

*półtwarde np. tylżycki 
*twarde - ementaler, parmezan, radamer, gouda
*kwasowe (niedojrzewające, dojrzewające - twaróg, gomółka)
*kwasowo-podpuszczkowe np. cottage cheese
*zwarowe np. ricotta


Jeszcze jedna ważna rzecz. Pod względem  zawartości tłuszczu sery dzielimy na kolejne kategorie: 

*śmietankowe
*pełnotłuste
*tłuste
*półtłuste
*odtłuszczone
*chude



Sery zawierają wiele cennych składników odżywczych i witamin takich jak np. białko, wapń,  witaminy ( A, B, D ) oraz sole mineralne i cynk. Podobno 4 plasterki żółtego sera zaspokoją dzienną dawkę wapna.  Nie będę wam już wypisywała na co dana witamina działa, ale sami zobaczcie, że  jednak warto jeść sery! Mój malutki synek uwielbia kanapki z żółtym serem, ale wiecie co? Ja nie lubię, ale za to kocham je w zapiekankach :)




Chciałabym się jeszcze zagłębić w dwóch typach sera, a mianowicie holenderskich i szwajcarskich. Oba mają swoich zwolenników jak i przeciwników. 


Znany i lubiany GOUDA - znany, powszechny i dość lubiany, a i cenowo bardzo przystępny. Wyróżnia go śmietankowy smak. Idealnie nadaje się do zapiekanek, sosów i makaronów.

Edamski - wyróżnia się lekkim, orzechowym smakiem. Jest on sprężysty i dość elastyczny. Nadaje się do zapiekanek i kanapek.

Morski - jest lekko pikantny i mięciutki. Pasuje do wykwintnych dań oraz do zimnych przekąsek. 

Podlaski - jest łagodny i również jest w nim wyczuwalna lekka pikantna nuta. Jest jasnożółty i sprężysty. 




SERY TYPU SZWAJCARSKIEGO

Aldamer - jest słodki, delikatny w smaku. Nadaje się do kanapek, sałatek, koreczków czy do zapiekania.

Moniecki - jest delikatny i aromatyczny. Jest zalecany praktycznie do wszystkiego.

Nadbiebrzański - łagodny, słodki smak. Również można go wykorzystać na wiele sposobów




Jak widzicie jest wiele rodzai serów. Można wybierać i przebierać. Co kto lubi. Jednak w naszym domu bardzo często zajadamy parmezan, camembert, brie czy zwykły edamski. Takie gatunki nam najlepiej smakują. Ciekawa jestem jakie wy lubicie sery?




Pozdrawiam serdecznie :)


2 komentarze:

Drogi anonimie bardzo proszę podpisz się jeśli chcesz się wypowiedzieć.
Dziękuję za komentarze :)

Copyright © Mała kuchareczka