Naleśniki z miodem manuka i owocami


Dzisiaj będzie znów na słodko. W naszym domu dzieci bardzo lubią różnego rodzaju naleśniki, ale najbardziej lubią ze słodkimi dodatkami takimi jak: owoce, bita śmietana czy miód. Tym ostatnim składnikiem zaraziłam swoje dzieciaki i zamiast dżemów przemycam im bardzo zdrowy miód manuka. Ciekawa jestem czy ktoś z was kojarzy ten wspaniały miód? Jeśli nie, to na samym początku napiszę wam kilka ciekawostek na temat tego dobroczynnego miodu.

Co to jest miód Manuka?
Charakteryzuje go przede wszystkim rdzenne pochodzenie. Powstają one jedynie w nielicznych rejonach Nowej Zelandii będących naturalną ostoją rzadkich krzewów z rodzaju Leptospermum scoparium.  

W 2013 r. przy udziale rządu Nowej Zelandii powołano grupę roboczą ds. zdefiniowania kryteriów służących kwalifikacji produktów pszczelich określanych mianem miodów Manuka. Według opracowania z lipca 2014 r. miody Manuka to miody jednorodne, które zostały wytworzone wyłącznie na terytorium Nowej Zelandii, w czasie który pokrywa się z okresem kwitnienia krzewów Manuka, które są wytworzone w zasadniczej większości z nektaru roślin z gatunków Leptospermum scoparium.

Miody te powinny charakteryzować się dodatkowo takimi cechami jak: odpowiedni zakres przewodności właściwej, wyjątkowy smak określany jako mineralny, lekko gorzki; silnie aromatyczny zapach z wyczuwalnymi nutami wilgotnej ziemi i wrzosu; obecnością pyłku charaktery-stycznego dla krzewów Manuka oraz składników, w tym: methylglyoxalu (MGO) (Science and characteristing Manuka honey – Current and future science to support a definition. Ministry for Primary Industries, New Zealand Government. July 2014).
MGO to skrót od Methylglyoxal – naturalnej substancji uznanej przez naukowców za charakterystyczny składnik miodów Manuka, które ze względu na jego wysoką zawartość odróżniają się od innych miodów dostępnych na rynku. Badania nad składem miodów Manuka i methylglyoxalem prowadził prof. Thomas Henle z Politechniki Drezdeńskiej - jeden spośród czołowych badaczy żywności na świecie. Wnioski prof. Henle zostały poparte przez naukowców nowozelandzkich m.in.: prof. Molana, wcześniejszego prekursora badań miodów Manuka. W ten sposób powstała metoda mierzenia  i oznaczania jakości miodów Manuka - MGO, która jest obiektywna i powtarzalna.


Firma Manuka Health New Zealand jest prekursorem i liderem naukowym metody MGO oraz wiodącym eksporterem wysokiej jakości miodów Manuka. Jako pierwsza wprowadziła oznaczenie jakości handlowej miodów Manuka 




NALEŚNIKI Z MIODEM MANUKA I OWOCAMI


Składniki na ciasto
2 jajka
Szczypta soli
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mleka 3,2%
3/4 szklanki wody gazowanej
Olej do smażenia naleśników

Dodatkowo (miód manuka) i owoce według uznania oraz bita śmietana





Przygotowanie
Jajka, mąkę, mleko, wodę, sól razem zmiksować na puszystą masę, aby nie było grudek.




Smażąc naleśniki wlewamy odrobinkę oleju i smażymy na lekko złoty kolor z każdej strony. Na gotowe naleśniki nakładamy po łyżce miodu manuka i rozsmarowujemy po całym naleśniku. Zwijamy w ruloniki. Na gotowe naleśniki nakładamy bitą śmietanę i owoce. Całość delikatnie można posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową, ale ja wolę podstawową wersję. 




Dostępność
Miody Manuka można zakupić w sklepie internetowym
  PROPHARMA ESENCJA NATURY.

Dostępne są rożne pojemności miodków.


Pozdrawiam


6 komentarzy:

Drogi anonimie bardzo proszę podpisz się jeśli chcesz się wypowiedzieć.
Dziękuję za komentarze :)

Copyright © Mała kuchareczka