Kopytka z sosem pieczarkowym
Lubicie kopytka? Po co ja pytam, jestem pewna, że tak. U nas w domu wszyscy je uwielbiają począwszy od kopytek z sosem, aż po same podsmażane na masełku. Osobiście wolę tą drugą wersję, ale moje dzieciaki wolą okraszone sosem. Dzisiaj przygotowałam wersję z sosem pieczarkowym. Poniżej moja Majeczka, która dzielnie mi towarzyszyła w robieniu kopytek :)
Składniki
Kopytka
1 jajko
1 płaska łyżeczka soli
1 kg ugotowanych ziemniaków
4 duże łyżki mąki ziemniaczanej
4 duże łyżki mąki pszennej
Przygotowanie
Ugotowane ziemniaki mielimy w maszynce do mielenia. Dodajemy do nich jajko, sól, mąki i całość dokładnie ugniatamy w jednolite ciasto. Formujemy podłużne wałki i kroimy w małe ukośne kawałeczki. Takie małe kluseczki gotujemy w osolonej wodzie kilka minut.
Sos
1 cebula
500 g pieczarek
Sól, pieprz do smaku
4 łyżki śmietany 18 %
Przygotowanie
Pieczarki opłukaj i przekrój na pół (te większe na 4 części). Następnie podsmaż razem z cebulą pokrojoną w kostkę. Na koniec dopraw solą, pieprzem. Dodaj 4 duże łyżki śmietany i chwilkę podduś. Kopytka podawaj polane sosem pieczarkowym.
Smacznego!
całe wieki nie jadłam kopytek...
OdpowiedzUsuńPyszności! :)
OdpowiedzUsuńJa kopytka lubię z podsmażoną cebulką :) ale nie zapomnę jak przyjechała do mnie koleżanka z Francji i mama nie spodziewając się gości podała kopytka. Mamie było głupio że tylko tak ugościła Anitę, a ona nie mogła się nadziwić, że polskie kopytka z sosem pieczarkowym to tak pyszne danie ;)
OdpowiedzUsuńAż mi w brzuchu burczy :D
OdpowiedzUsuńWieki ich nie jadłam! Ostatni raz chyba w szkole na zajęciach gastronimicznych ;/
OdpowiedzUsuńuwielbiam kopytka
OdpowiedzUsuńUwielbiamy kopytka :-)
OdpowiedzUsuńOstatnio robiłam kopytka z sosem pieczeniowym (oczywiście nie z tym z torebki). Teraz mam chęć na sos pieczarkowy!
OdpowiedzUsuńPycha, wpadam na obiad ;)
OdpowiedzUsuńCoś wspaniałego Gratuluję wykonania :-) To idealnie trafia w mój gust.
OdpowiedzUsuń