Dyniowe placuszki

Placki z dyni odkryłam w zeszłym roku. Tak naprawdę w większości sklepów były dynie. Jakoś mnie to irytowało i nie rozumiałam fenomenu tego warzywa, aż w końcu i ja spróbowałam coś z niej przygotować. Zrobiłam placuszki na słono, ale możemy je również przygotować na słodko. Jednak wersja wytrawna bardziej przemawia do naszych domowników. Nawet nasz dziadek, który nie lubi chwastów, zajada się takimi plackami. W tym roku posadził własną i urodziła nam trzy duże okazy, z których własnie zrobiłam placuszki. Skusicie się na takie?

Składniki
4 jajka
1 kilogramowa dynia
Sól, pieprz do smaku
Pół łyżeczki suszonego czosnku
2 czubate łyżki mąki pszennej
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
Olej do smażenia

Przygotowanie
Dynię obieramy ze skóry - jak to zrobić? Polecam ten (film)
Wyjmujemy pestki i niepotrzebny miąższ
Ścieramy dynię na tarce jarzynowej.
Dodajemy mąki, jajka i przyprawy.
Całość dokładnie mieszamy na gładką masę
Smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.
Odciskamy z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach.
Podajemy ze śmietanką lub z dowolnym sosem

Smacznego!





Przygotowanie

26 komentarzy:

  1. Wyglądają bardzo apetycznie; )

    OdpowiedzUsuń
  2. Dostałam od cioci dynię, chętnie wypróbuję przepis. Nigdy nie robiłam placuszków, zazwyczaj robię zupę krem a na to potrzeba sporo dyni :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja raz robiłam zupę, ale mi nie wyszła i dałam sobie z nią spokój.
      Wolę placuszki :)

      Usuń
    2. Placuszki też pewnie są przepyszne :) Jak będę miała wenę to zrobię post o zupie dyniowej ;)

      Usuń
  3. Uwielbiam :) Ja dodaję jeszcze troszkę czerwonej cebuli :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja swoje placuszki robię cieniuteńkie a potem smażę i smażę a i tak jest surowe w środku. To przez zły rodzaj dyni czy coś robię źle?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak naprawdę tutaj nie da się nic popsuć. Jaką dynię masz? Taką pomarańczową?
      Z drugiej strony dynia nie powinna stanowić takiego problemu. W sumie nie wiem...
      Mi wychodzą takie w środku lekko mięsiste, nawet jak długo smażę, może to taki urok takich placuszków?

      Usuń
  5. Dzięki tym placuszkom muszę czyścić monitor! :P Bo ślinka mi poleciała ! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. uwielbiam dynię więc pewnie by mi zasmakowało :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Dyniowych placków nigdy nie jadłam! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. nie jadłam nigdy, ciekawe czy bym je polubiła ;D

    OdpowiedzUsuń
  9. Nigdy jeszcze takich placuszków nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam dynię. Mam już sporo zamrożone.
    Potwierdzam. Placuszki z dyni, cukinii są przepyszne.
    Serdecznie pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  11. do dyni przekonałam się jakieś dwa lata temu i teraz występuje u mnie w różnej postaci, ale chyba bardziej wolę ją na słodko :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Tyle mam teraz dyni, że moze skuszę się na taki przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Dziadek hoduje placuszki...? ;)
    Wyglądają pysznie :)

    OdpowiedzUsuń

Drogi anonimie bardzo proszę podpisz się jeśli chcesz się wypowiedzieć.
Dziękuję za komentarze :)

Copyright © Mała kuchareczka