Dyniowe placuszki
Placki z dyni odkryłam w zeszłym roku. Tak naprawdę w większości sklepów były dynie. Jakoś mnie to irytowało i nie rozumiałam fenomenu tego warzywa, aż w końcu i ja spróbowałam coś z niej przygotować. Zrobiłam placuszki na słono, ale możemy je również przygotować na słodko. Jednak wersja wytrawna bardziej przemawia do naszych domowników. Nawet nasz dziadek, który nie lubi chwastów, zajada się takimi plackami. W tym roku posadził własną i urodziła nam trzy duże okazy, z których własnie zrobiłam placuszki. Skusicie się na takie?
Składniki
4 jajka
1 kilogramowa dynia
Sól, pieprz do smaku
Pół łyżeczki suszonego czosnku
2 czubate łyżki mąki pszennej
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
Olej do smażenia
Przygotowanie
Dynię obieramy ze skóry - jak to zrobić? Polecam ten (film)
Wyjmujemy pestki i niepotrzebny miąższ
Ścieramy dynię na tarce jarzynowej.
Dodajemy mąki, jajka i przyprawy.
Całość dokładnie mieszamy na gładką masę
Smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.
Odciskamy z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach.
Podajemy ze śmietanką lub z dowolnym sosem
Smacznego!
Przygotowanie
Wyglądają bardzo apetycznie; )
OdpowiedzUsuńDziękuję za miłe słówka :)
UsuńDostałam od cioci dynię, chętnie wypróbuję przepis. Nigdy nie robiłam placuszków, zazwyczaj robię zupę krem a na to potrzeba sporo dyni :)
OdpowiedzUsuńJa raz robiłam zupę, ale mi nie wyszła i dałam sobie z nią spokój.
UsuńWolę placuszki :)
Placuszki też pewnie są przepyszne :) Jak będę miała wenę to zrobię post o zupie dyniowej ;)
UsuńTo daj znać, to zajrzę.
UsuńPyszne placuszki :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam :) Ja dodaję jeszcze troszkę czerwonej cebuli :)
OdpowiedzUsuńTeż smakowicie :)
UsuńJa swoje placuszki robię cieniuteńkie a potem smażę i smażę a i tak jest surowe w środku. To przez zły rodzaj dyni czy coś robię źle?
OdpowiedzUsuńOj tak naprawdę tutaj nie da się nic popsuć. Jaką dynię masz? Taką pomarańczową?
UsuńZ drugiej strony dynia nie powinna stanowić takiego problemu. W sumie nie wiem...
Mi wychodzą takie w środku lekko mięsiste, nawet jak długo smażę, może to taki urok takich placuszków?
Dzięki tym placuszkom muszę czyścić monitor! :P Bo ślinka mi poleciała ! :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam dynię więc pewnie by mi zasmakowało :)
OdpowiedzUsuńPyszności :)
OdpowiedzUsuńomom, uwielbiam dynię :*
OdpowiedzUsuńJestem mega ciekawa jak smakują.
OdpowiedzUsuńDyniowych placków nigdy nie jadłam! :)
OdpowiedzUsuńnie jadłam nigdy, ciekawe czy bym je polubiła ;D
OdpowiedzUsuńNigdy jeszcze takich placuszków nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńAle pyszności! :-)
OdpowiedzUsuńMuszę wypróbować:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam dynię. Mam już sporo zamrożone.
OdpowiedzUsuńPotwierdzam. Placuszki z dyni, cukinii są przepyszne.
Serdecznie pozdrawiam:)
do dyni przekonałam się jakieś dwa lata temu i teraz występuje u mnie w różnej postaci, ale chyba bardziej wolę ją na słodko :)
OdpowiedzUsuńTyle mam teraz dyni, że moze skuszę się na taki przepis ;)
OdpowiedzUsuńDziadek hoduje placuszki...? ;)
OdpowiedzUsuńWyglądają pysznie :)
Hihi faktycznie :))))))))))))))
UsuńZmieniam już :)