Kurczak w sosie pieczarkowo śmietanowym
Składniki
500 g pieczarek
100 ml śmietany 18%
Sól i pieprz do smaku
1 podwójna pierś z kurczaka
200 ml śmietany kremówki
Mąka do obtoczenia mięsa
1/3 łyżeczki suszonego czosnku
Opcjonalnie tłuszcz do smażenia mięsa
Przygotowanie
Mięso myjemy i osuszamy. Kroimy na plastry 0,5 cm i delikatnie rozbijamy tłuczkiem. Oprószamy solą i pieprzem. Wsypujemy mąkę na talerzyk. Mięso delikatnie obtaczamy w mące i smażymy z obu stron na rozgrzanej patelni. Następnie myjemy pieczarki i kroimy je w plasterki. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy pieczarki i smażymy. Pod koniec smażenia dodajemy obydwie śmietany, doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem do smaku. Następnie przekładamy mięso do sosu i dusimy razem pod przykryciem ok 5 minut. Tak przygotowane mięso możemy podać z gotowanymi ziemniakami lub frytkami z dowolną surówką. Takie mięsko jest bardzo soczyste, kruche , a sos jest kremowy i smaczny.
Smacznego!
Prosto i smacznie. Idealny obiad :)
OdpowiedzUsuńDokładnie tak :)
UsuńBardzo fajne danie :-)
OdpowiedzUsuńChętnie takiego bym zjadł jutro na obiad :D
OdpowiedzUsuńZachęcam do zrobienia :)
UsuńJadłam bardzo podobne danie, tyle, że podawałam z makaronem a do kurczaka dodałam pieczarki :) Mniam!
OdpowiedzUsuńSzybkie i bezproblemowe danie :)
OdpowiedzUsuńja robię bez mąki :) pyszny kurczak.
OdpowiedzUsuńSmakowite danie :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam duet kurczak + grzybki - yummy yummy hihi :)
OdpowiedzUsuńLubię i często robię :)
OdpowiedzUsuń