Ciasto pleśniak
Składniki
8 żółtek
2 łyżki kakao
1,5 kostki masła
Aromat waniliowy
1 czubatą łyżkę cukru
1 opakowanie proszku do pieczenia
4,5 szklanki szklanki mąki pszennej
5 łyżek dżemu truskawkowego
Pianka
2 szklanki cukru pudru
4 łyżki octu
8 białek
Przygotowanie
8 żółtek
2 łyżki kakao
1,5 kostki masła
Aromat waniliowy
1 czubatą łyżkę cukru
1 opakowanie proszku do pieczenia
4,5 szklanki szklanki mąki pszennej
5 łyżek dżemu truskawkowego
Pianka
2 szklanki cukru pudru
4 łyżki octu
8 białek
Przygotowanie
Mąkę przesiewamy, dodajemy proszek, cukier i posiekane masło - wyrabiamy ciasto. Wbijamy żółtka, zapach waniliowy i dalej zagniatamy starannie ciasto. Ciasto dzielimy na trzy różne części. Jedną częścią wylepiamy dużą, podłużną formę. Do drugiej części dodajemy kakao i wyrabiamy. Ostatnią białą część owijamy w folię i wkładamy do zamrażalnika. Wylepione ciasto na blaszce smarujemy dżemem. Na warstwę dżemu ścieramy ciasto kakaowe (na tarce o grubych oczkach). Następnie ubijamy pianę z białek i wykładamy na ciasto kakaowe. Na pianę zetrzeć zamrożone ciasto jasne i piec 45 minut w 180 st C.
Pozdrawiam
po prostu klasyka :)
OdpowiedzUsuńZnam to ciasto, lubię je :)
OdpowiedzUsuńkiedys jadłam to ciasto i bardzo mi smakowało ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie ;)
muszę wypróbować ten przepis! :)
OdpowiedzUsuńpositivelittlethink.blogspot.com [klik]
oddech-piora.blogspot.com [klik]
Pleśniak jest pyszny;))
OdpowiedzUsuńNigdy sama go nie piekłam... A tak lubię! :)
OdpowiedzUsuńKucharka ze mnie żadna, ale chyba sama spróbuję swoich sił ;)
OdpowiedzUsuńThievingbooks
Robię trochę inaczej, ale Twój bardzo mi się podoba :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam kruche ciasto :)
OdpowiedzUsuńTwój pleśniak prezentuje się tak, że moje ślinianki pracują na najwyższych obrotach :)
Bardzo lubimy :) Najlepsze jest to, że każdej babci, mamie i cioci wychodzi nieco inny :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam te ciasto w wykonaniu mojej mamy :D
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie ciasta :-)
OdpowiedzUsuńWygląda niesamowicie smacznie ;)
OdpowiedzUsuńThievingbooks