Schab w sosie cebulowym - test bulionetki Knorr
Składniki
3 cebule
2 łyżki masła
1 kg schabu bez kości
Sól, pieprz do smaku
Majeranek do smaku
1 woreczek do pieczenia
1 esencja Knorr do duszonych warzyw
Przygotowanie
Mięso myjemy i osuszamy. Obsypujemy majerankiem, solą i pieprzem. Wstawiamy na ok 2 godziny do lodówki, aby się zamarynowało. Po tym czasie wyjmujemy i wkładamy do woreczka do pieczenia. Taki pakunek zamykamy, robimy małą dziórkę i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok 2 godzin, w 200 st C. Gdy schab już się nam upiecze i wystygnie, kroimy kilka cienkich plasterków, ok 0,5 cm.
Sos - kroimy cebulę w piórka i przekładamy do rondelka. Następnie smażymy na masełku, aż zmięknie. Dodajemy bulionetkę, zalewamy 1,5 szklanki wody i dusimy ok 40 minut. Na koniec doprawiamy pieprzem. Jeśli sos będzie jeszcze w miarę rzadki możemy go zagęścić zawiesiną. 1 łyżka mąki pszennej z zimną wodą. Schab przekładamy do garnka z sosem i podgrzewamy ok 5 minut. Podajemy z ryżem lub ziemniakami i surówką.
Do tego dania użyłam bulionetki Knorr do duszonych warzyw. Powiem wam szczerze, że nie jestem zwolennikiem takich produktów, ale postanowiłam ją spróbować, czemu nie! Sos po dodaniu bulionetki jest bardzo wyrazisty w smaku, aromatyczny ico jak co, ale mi smakuje z tą bulionetką. sama jestem zdziwiona...
Wiadomo, że skład takiego produkty nie zachwyca, ale od czasu do czasu można wypróbować. Przecież nie umrzemy i się nie zatrujemy, prawda?
Fajny przepis, ja ostatnio zaczęłam unikać wszelkich kostek bulionowych i przyzwyczaiłam się do mniej "podkręconego"smaku.
OdpowiedzUsuńJedzenie. Mięso. Ale bym sobie zjadła. Tylko kto mi teraz w nocy zrobi takie pyszności... :)
OdpowiedzUsuńpozeram-ksiazki-jak-ciasteczka.blogspot.com
schabik w sosie cebulowym jest pyszny :)
OdpowiedzUsuńa bulionetek nie używam, więc nie wiem jaki mają smak.
no nie! po co ja tu wchodziłam :D patrzę na mięcho i dogryzam ostatni kawałek bułki z serem :P... studia
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuń