Szarlotka na kruchym cieście
Składniki na kruche ciasto
3 żółtka
250 g masła
3 łyżki śmietany
1 szklanka cukru
4 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie
Wszystkie składniki wrzucamy do miski lub na stolnicę i zagniatamy szybko i energicznie ciasto. Tak przygotowane ciasto owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na dwie godzinki.
Masa jabłkowa
2 kg kwaśnych jabłek
2 łyżeczki cynamonu
Cukier do smaku
Przygotowanie
Obieramy jabłka i ścieramy na największych oczkach. Następnie przekładamy do garnka i prażymy ok 10 minut, od czasu do czasu podlewając wodą, aby nam się jabłka nie przypaliły. Do ostudzonych jabłek wsypujemy cynamon i cukier według własnego uznania.
Obieramy jabłka i ścieramy na największych oczkach. Następnie przekładamy do garnka i prażymy ok 10 minut, od czasu do czasu podlewając wodą, aby nam się jabłka nie przypaliły. Do ostudzonych jabłek wsypujemy cynamon i cukier według własnego uznania.
Dno blachy wykładamy papierem do pieczenia. Następnie ciasto dzielimy na pół i jedną część wałkujemy tak aby pokryte było całe dno blaszki. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na ok 15 minut w 180 st. Na tak podpieczony spód wykładamy jabłka i ścieramy na nie drugą część ciasta. Na tarce o grubych oczkach. Ma powstac z tego taka niby kruszonka. Ciasto wkładamy do piekarnika na 180 st C na ok 40/50 minut. Gotoowe i wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem
Pyszność. :)
OdpowiedzUsuńpysznie:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasta z jabłkami, pyszności :-)
OdpowiedzUsuńmoje kochane ciacho<3
OdpowiedzUsuńczęsto piekę taką szarlotkę, wszyscy w domu uwielbiają :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam taką szarlotkę:) pyszna!
OdpowiedzUsuńmniam uwielbiam szarlotki:) mam bardzo podobny przepis tylko zamiast kruszonki, robię na górze bezę :)
OdpowiedzUsuńMino tego że posiadam cukiernie stwierdzam że własnoręcznie zrobione ciach smakuje najlepiej :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam, uwielbiam, uwielbiam...
OdpowiedzUsuńUwielbiam szarlotkę!!
OdpowiedzUsuń