Ciasto 3 bit
Jest to bardzo szybkie, proste i smaczne ciasto bez pieczenia. Ten przepis odkryliśmy razem z mężem dzięki naszej cioci, która uwielbia piec różne słodkości. Pewnego dnia postanowiliśmy odtworzyć je w domu i tak oto gości u nas już jakiś czas. Czasami gdy nachodzi nas ochota na coś słodkiego to zakasamy rękawy i do roboty. Tym razem nie ja je robiłam lecz samodzielnie mój małżonek. Wyszło pyszne i zachęcam was do wypróbowania przepisu.
Składniki
4 paczki herbatników maślanych
4-5 łyżek masy toffi
200 ml śmietany 30% lub 36%
3 łyżki cukru pudru (można dać mniej)
1 śmietan fix (może być żelatyna ok 1 łyżki)
(Oczywiście rozpuszczona i wystudzona w 1/3 szklanki wrzatku)
2 budynie waniliowe + 3/4 litra mleka
(Polecam te bez cukru i wtedy odrobinę posłodzić)
Pół kostki miękkiego masła
Mleko
Składniki na blaszkę o wymiarach 25x35 cm
Przygotowanie
Na początku przygotujmy sobie budyń z dwóch opakowań na 3/4l mleka.Według instrukcji na opakowaniu. Do gotowego i wystudzonego budyniu dodajemy mięciutkie masło i miksujemy na gładką masę. Odstawiamy na bok.
Na blaszce układamy pierwszą warstwę herbatników, namaczamy je lekko w mleku. Na namoczone i ułożone herbatniki, rozsmarowujemy masę toffi. Następnie układamy kolejną warstwę herbatnikow i smarujemy po wierzchu mlekiem, aby zmiękły. Przekładamy masę budyniową również rozsmarowując po całości. Na to kolejną warstwę herbatników. Nastepnie ubijamy śmietanę na sztywno z cukrem pudrem i śmietan-fixem. Wolę go ponieważ jest szybciej. Taką masę śmietanową przekładamy na herbatniki i rozsmarowuję równiutko. Wierzch posypujemy warstwą startej ulubionej czekolady. Może to być mleczna, gorzka lub pół na pół (jak kto lubi). Jeśli o czymś zapomniałam lub macie pytania to piszcie :)
W skrócie to wygląda tak:
Herbatniki
Masa toffi
Herbatniki
Masa budyniowa
Herbatniki
Masa śmietanowa
Czekolada
Pozdrawiam Natalia :)
Czy muszą być herbatniki maślane czy też inne ciastka np.biszkopty?
OdpowiedzUsuńPowiem tak:
UsuńNajlepsze moim zdaniem są herbatniki bo nie są takie słodkie. Inne ciastka mogą zabić smak.
Kiedyś robiłam na herbatnikach w czekoladzie i ciasto nie było już tak dobre.
ja dodaje jeszcze na mase kajmakowa orzechy dodaje to chrupkosci przepyszne :D
UsuńFajne ciasto! Ładnie wygląda i na pewno tak smakuje:)
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuńMoje ulubione ciacho bez pieczenia! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńznam i bardzo lubię to ciacho :)
OdpowiedzUsuńA ja robiłam na krakersach i z biszkoptem, również było bardzo smaczne :)
OdpowiedzUsuńJa robiła z krakersami i biszkoptem i również było pyszne :) Jola
OdpowiedzUsuńBardzo je lubię. Moja koleżanka zawsze je robi. ;]
OdpowiedzUsuńJak bylam mala to batona 3bit moglam jesc codziennie! Fajny przepis ;)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie, jak na razie skromne poczatki: www.allnnothing.com
jakiś czas temu dodałam to ciacho u siebie na blogu :) mniam!
OdpowiedzUsuńuwielbiam, to ciacho:) od lat robię regularnie:) polecam herbatniki zastąpić krakersami (solonymi). 3 bit wychodzi jeszcze lepszy:)
OdpowiedzUsuńRobiłam je kiedyś, było u mnie na blogu - przepyszne jest :)
OdpowiedzUsuńMusi rewelacyjnie smakować
OdpowiedzUsuńWow, zaraz sobie wydrukuję. Jak jest gorąco, to w ogóle nie chce mi się piekarnika odpalać, a rodzina spragniona słodkości.
OdpowiedzUsuńto nie jest ciasto - to jest poezja smaku :)
OdpowiedzUsuńwygląda smakowicie:)
OdpowiedzUsuńUWIELBIAM! to ciasto, które skradło moje serducho :P mogłabym jeść i jeść:)
OdpowiedzUsuńFajne ciacho kiedy jest gorąco i piec w piekarniku sie nie chce.Wygląda pysznie do schrupania do kawy
OdpowiedzUsuńPyszności, uwielbiam takie ciacha, zajdłabym kawałek, a śmietankę polecam z lidla w kubeczkach, niedawno odkryłam, jest pysznie mleczna :)
OdpowiedzUsuńZ lidla jeszcze nie próbowałam.
UsuńJa robiłam na biedronowskiej :)
Oj! jak uwielbiam to ciacho:) To istne niebo w gębie:)
OdpowiedzUsuńzdolny małżonek :)
OdpowiedzUsuńa ciasto znam i też bardzo lubię :)
To ciacho robi furrorę ,pycha.
OdpowiedzUsuńChodzi za mną ten przepis od dawna ;) Muszę w końcu zrobić!
OdpowiedzUsuńNa takie upały najlepsze :D
OdpowiedzUsuńteż robię na różne święta takiego trzy bita :)
OdpowiedzUsuńlubię to ciasto:) jest proste i bardzo smaczne:)
OdpowiedzUsuńMniam, bardzo lubię 3 bit'a i za niebanalny smak, jak również za prostotę w wykonaniu :) Narobiłam sobię chęci na ten Twój kawałeczek :)
OdpowiedzUsuńO, muszę je w końcu zrobić :)
OdpowiedzUsuńWygląda cudnie, aż ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńjeju, musi być super :) ląduje na mojej liście rzeczy koniecznych do upieczenia!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam,
siwapiecze.blogspot.com
Wygląda pięknie!!
OdpowiedzUsuńaż mi ślinka kapie
OdpowiedzUsuńczęsto robią to ciasto, choć na upał się nie nadaje. Ja zamiast maślanych daję ciemne z biedronki i przed śmietaną daję warstwę dżemu jagodowego, wtedy lekko przełamuje smak słodyczy
OdpowiedzUsuńNa ciemnych tez raz robiłam i było ok.
UsuńAle dżem do mnie jakoś nie przemawia.
To ulubione ciacho moich chłopaków :-) ja je też bardzo lubię :-) chyba wszystkim smakuje :-) pyszności :-)
OdpowiedzUsuńPychota takie ciasta znikają u mnie w domu w oka mgnieniu;)
OdpowiedzUsuń3 bit szybki i przepyszny! zawsze znika baardzo szybko! :)
OdpowiedzUsuńTakiego 3 bita to można jeść bez końca :) pięknie wyszedł :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam :)
uwiebiam to ciasto i jak zrobie to znika w 5 min :)
OdpowiedzUsuńhttp://villemo20.blogspot.com/
wygląda obłędnie,
OdpowiedzUsuńwidzę, że Twój małżonek lubi pichcić jak mój:P
Ja robię na krakersach - lekko słony posmak idealnie pasuje do wszystkich słodkich mas ;)
OdpowiedzUsuńPo prostu cukiereczek ;)
OdpowiedzUsuńPrzepis ląduję w ulubionych, na pewno w niedalekim czasie spróbuje zrobić. Nienawidzę robić ciast, piec- zawsze coś zepsuję.. może taki bez pieczenia się uda. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńZłe proporcje do masy budyniowej - popraw! nie wychodzi ta masa tak jak powinna, nie wprowadzaj innych w błąd
OdpowiedzUsuńZa przeproszeniem: jakim trzeba być beztalenciem żeby nie wyszedł budyń z torebki i do tego z mniejszej ilości mleka?? Pytam się jakim cudem? Jeśli dodajesz do tego jeszcze miękkie masło to z automatu masa gęstnieje w budyniu i się zestala razem w lodówce! Chyba, że masz jakiś kiepski budyń jakościowo, ale nawet z tego biedronowskiego mi wychodziła. Na marginesie moim znajomym wychodzi pięknie i nawet mojemu mężowi wychodzi z tego przepisu i z TYCH PROPORCJI.
UsuńChyba wypróbuję - wygląda kusząco i apetycznie!
OdpowiedzUsuńNa jakiej wielkości blachę robiłaś ciacho?
OdpowiedzUsuńDokładnie wymiarów nie pamietam, ale to taka kwadratowa blaszka.
OdpowiedzUsuńCiasto przepyszne. Lubię robić je na krakersach. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńOoo <3 Uwielbiam ciasta bez pieczenia :) Już od dawna szukam jakiegoś fajnego przepisu i chyba właśnie go znalazłam!
OdpowiedzUsuńA ja zamiast herbatników używam krakersy, smaruję je lekko śmietaną 36%, ten smak słonawo lekki dodaje smaczka do ciasta a budyń robię sama.
OdpowiedzUsuńMasa budyniowa:
500ml mleka
2/3 szklanki cukru (= ok. 130g)
3 łyżki mąki ziemniaczanej (ok. 40- 45g)
3 łyżki mąki pszennej (ok. 40- 45g)
ok. ¾ kostki masła ( ok. 180g
A ja masę budyniową robię sama: W pól L.mleka rozpuszczam 3 łyżki mąki,wszystko gotuje na małym ogniu mieszając mikserem,jak juz zaczyna kipieć wyłączam i dodaję masło.Wszystko mieszam,aż zrobi się gęstą masa.I ja najpierw nakładam krakersy słone,później nasa budyniowa,znów krakersy i dopiero na to masa toffi,później znów krakersy i ubita śmietanka,posypuję kakao.Niebo w gębie 😉
OdpowiedzUsuńbardzo dobre, szybko się robi i doskonale smakuje , polecam. Anna
OdpowiedzUsuń