Pieczona szynka wieprzowa
1 kg szynki wieprzowej
Sól, pieprz do smaku
Papryka słodka ok pół łyżeczki
2 ząbki czosnku
3 łyżki sosu sojowego
Łyżka oliwy
Łyżka majeranku
Pół łyżeczki tymianku
Przygotowanie:
Mięso myjemy, dodajemy wszystkie składniki wraz z przeciśniętym czosnkiem i wklepujemy w szynkę. Wstawiamy do lodówki na noc. Następnego dnia przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w 190 st C, ok 2 godzin. Taką szyneczkę można podać na obiad w jakimś fajnym sosie lub ewentualnie na kanapkę. Do tego dania użyłam sosu sojowego kikkoman w ramach testów. Jest to oryginalny sos naturalnie warzony może być stosowany jako przyprawa w kuchni lub
na stole. Wykonany jest w tradycyjnym procesie warzenia z naturalnych
składników. Bez dodatku sztucznych barwników i aromatów. Jeżeli, ktoś miałby ochotę na zakup tego fajnego sosu to zapraszam do Kuchni Świata.
pycha!:) uwielbiam takie mięsko na kanapki albo podane z sosem jako obiadek:)
OdpowiedzUsuńale smakowicie wygląda:)
OdpowiedzUsuńo ja... pewnie za parę lat może dojde do takiego poziomu jak Ty ;D
OdpowiedzUsuńja dopiero zaczynam przygode w kuchni :)
obserwuje i zapraszam do mnie!
http://eatmebypaula.blogspot.com/
ja ostatnio pieklam pierwszy raz szyneczke i wyszla palce lizac :) zapraszam do siebie,moze bedziesz miec ochote wziazc udzial w konkursie,kosmetyki MUA mam do rozdania,bedzie mi milo pozdrawiam i zapraszam
OdpowiedzUsuńx
x
x
Jest to pierwszy mój blog kulinarny, który mi się spodobał *.*
OdpowiedzUsuńMyślę, że się odwdzięczysz :D
http://roksankas.blogspot.com/
w życiu nie piekłam szynki:)
OdpowiedzUsuńSzkoda że nie widać środka,musi być pyszna taka szyneczka:)
OdpowiedzUsuńDomowa wędlina jest najlepsza! Ja, zamiast szynki piekę karkówkę :}
OdpowiedzUsuńKarkówka też jest pyszna, to zależy co kupię to i upiekę :)
Usuńmmm uwielbiam takie domowe szyneczki, my tez robimy:)
OdpowiedzUsuńwygląda fantastycznie :)
OdpowiedzUsuńMmmm... Wygląda pszepysznie :D Mniam
OdpowiedzUsuńObserwuję
cytruskowa.blogspot.com
jeden z lepszych sosów sojowych
OdpowiedzUsuńTaka porcja mięsa przemawia do mojej wyobraźni, pycha!
OdpowiedzUsuńNie ma to jak swoja własna szynka, przynajmniej wiemy co jemy :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ten sos i śmiem twierdzic ,że szyneczka napewno jest przepyszna
OdpowiedzUsuńTakie szynki są najlepsze! Będę tu częściej zaglądać jak nie będę miała pomysłu na obiadki ;)
OdpowiedzUsuńDziękuje za odwiedzenie mojego bloga.
Pozdrawiam Maya :*
Niestety, polecane przez Ciebie sosy sojowe zawierają pszenicę. Dla "bezglutenowców" polecam Sos sojowy TAMARI Kikkoman - bezglutenowy
OdpowiedzUsuńa czy naczynie żaroodporne powinno być przykryte?
OdpowiedzUsuńSą trzy sposoby:
OdpowiedzUsuń1) Przykryć naczynie żaroodporne pokrywką dołączoną do zestawu.
2) Włożyć szynkę do woreczka do pieczenie lub jak zwą do rękawa.
3) Jak nie masz przykrywki do naczynia to zafoliuj folią aluminiową naczynie żaroodporne. Wtedy szynka będzie bardzo soczysta i miękka. Jeśli nie to będzie sucha i twarda.
Pozdrawia Mała kuchareczka
dziękuję! zabieram się za pieczenie:)
OdpowiedzUsuńJest 2016 rok, a ja korzystam wciąż z tego przepisu. Szyneczka wychodzi za każdym razem że palce lizać :). Rodzinka też ją uwielbia.
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo, że smakuje :)))
Usuń