Frykadelki wieprzowe z warzywami
Składniki
Mięso mielone wieprzowo - wołowe
Pół szklanki włoszczyzny w paskach
3 ząbki czosnku
Sól, pieprz
1 łyżeczka słodkiej papryki
3 jajka
Bułka tarta
1 łyżka masła
Olej do smażenia
Przygotowanie
Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle. Mięso przekładamy do miski, doprawiamy solą, pieprzem oraz papryką. Dodajemy jedno jajko, włoszczyznę, czosnek przeciśnięty przez praskę, dwie łyżki bułki tartej oraz przestygniętą cebulę. Całość dokładnie wyrabiamy. Aby frykadelki nie były suche, warto dodać odrobinę wody lub bulionu. Następnie formujemy podłużne kotleciki, takie jak na zdjęciu. Obtaczamy je w jajku i bułce tartej, po czym smażymy na wolnym ogniu na złoty kolor.
Smacznego!
smakowite, w sam raz na obiadek:)
OdpowiedzUsuńTakie coś muszę zrobić - mąż będzie zachwycony :)
OdpowiedzUsuńA tak w ogóle to zostałaś przeze mnie otagowana info tutaj: http://freeismylive.blogspot.com/2013/02/zatagowana.html
zapraszam do zabawy!
pyszne:) proste i syte:)
OdpowiedzUsuńbardzo fajny pomysł:) przepis zapisuję sobie:)
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają!
OdpowiedzUsuńNie jadłam takich kotlecików z warzywami:)
OdpowiedzUsuńo jakie pyszne kotleciki! przepis już zanotowałam!
OdpowiedzUsuńDla mięsozercy, jakim jestem - danie idealne. :)
OdpowiedzUsuń