Spaghetti bolognese
Czy wiedzieliście, że typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem np parmezanem lub pecorino. Co ciekawe w Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, a już w innych regionach Włoch używa się noża i widelca. Z tego co wyczytałam to najczęściej używane sosy do tego dania to bolognese, carbonara i pleśniowy. Moja wersja spaghetti jest ze zwykłym żółtym serem, warzywami w paseczkach i mięsem mielonym drobiowym. Co najważniejsze, że bez polepszaczy i konserwantów !
Składniki:
- łyżka koncentratu pomidorowego
- pól łyżeczki cukru
- makaron
- 1 szklanka mieszanki warzyw w paskach np. z biedronki cena ok 4 zł
- 1,5 kartonika pomidorowego
- sól, pieprz
- bazylia, oregano
- cebula
- mięso mielone z piersi z kurczaka
- czosnek
- ser żółty
Przygotowanie:
Makaron gotujemy al dente. Następnie kroimy cebulę w kostkę, dodajemy warzywa i lekko podsmażamy. Mięso mielone doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy do cebuli i warzyw. Podsmażamy razem aż będzie gotowe. Do gotowego mięsa dodajemy przecier w kartoniku, koncentrat, czosnek, sól, pieprz, oregano i dusimy ok 2 minut. Na sam koniec dodajemy bazylię. Gotujemy jeszcze minutkę. Gotowe danie można posypać startym żółtym serem.
Przepis bierze udział w akcji:
Ale pysznie! Dawno nie jadłam spaghetti, muszę zrobić :D
OdpowiedzUsuńŚwietnie wygląda i napewno obłędnie smakuje :)
OdpowiedzUsuńLimelka.blogspot.com - zapraszam :)
Nie lubię mięsa, ale spaghetti uwielbiam ;)
OdpowiedzUsuńMoja młodsza córka uwielbia..
OdpowiedzUsuńspaghetti tak, ale musi być parmezan :)
OdpowiedzUsuńU nas nie musi, pojechałam po taniości :)
Usuńdomowa wersja zawsze jest najlepsza:)
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie, mój maż aż się oblizuje:)
OdpowiedzUsuńJedno z moich ulubionych dań;)
OdpowiedzUsuńOj dawno nie jadlam takiego porzadnego spaghetti :) bede sie musiala o takie w koncu pokusic. Tez najbardziej lubie z miesem drobiowym :)
OdpowiedzUsuńNajważniejszą sprawą w sosie bolognese jest długie duszenie mięsa z selerem naciowym i marchewką. Uwielbiam!!!Udało Ci się oddac jego urok na zdjęciu:) Mniam...
OdpowiedzUsuńwspaniałości!
OdpowiedzUsuńkocham to danie:)
mogłabym je jadac codziennie!
O nie o nie o nie :c znowu zglodnialam, a dopiero co kolacje zjadlam :(
OdpowiedzUsuńprzepysznie wyglada...
Pysznie wygląda...:)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie na rozdanie...:)
Będzie aż 4 zwycięzców...!!!
http://otulona-zapachem.blogspot.com/2012/12/moje-pierwsze-rozdanie-i-nagrody.html?showComment=1355151105383#c9119174444175926115
yummy ;) uwielbiam!
OdpowiedzUsuńTakie dobre a proste danie :)
OdpowiedzUsuńwiem własni, że we Włoszech nie je sie spaghetti z mięsem w ogóle, to tylko nasz taki wymysł.. Ale mnie to nie przeszkadza: zjem z mięsem i bez-bo najbardziej to liczy się makaron ;D
OdpowiedzUsuńDokładnie ja tż lubię z mięsem, ale Napoli tez jest ok.
Usuńprzepyszne spaghetti , moje ulubione;)
OdpowiedzUsuń