Gyros wieprzowy
Dzisiaj przepis na pyszny gyros wieprzowy. Prawdziwy gyros jest opiekany, ale ja poszłam na łatwiznę i go podsmażyłam. Również podałam zamiast z sosem tzatziki to ze zwykłym czosnkowym, ale i tak wyszło to danie wyśmienite. Ten gyros jest w 100 % strzelony w moje kubki smakowe. Jest bardzo szybki w przygotowaniu, gdy nie mamy zbytnio czasu na siedzenie w kuchni lub gdy nie chce nam się kotletów panierować. To rach, ciach, pokrojone, doprawione, usmażone i gotowe:)
Zapraszam
Składniki:- Schab
- przyprawa gyros
- pieprz, sól
- czosnek
- łyżka sosu sojowego ciemnego
- ogórki konserwowe
- pół papryki czerwonej
- pół papryki żółtej
- 1 średnia cebula
- 3 łyżki oliwy do smażenia
Schab pokroić w cienkie paseczki. Doprawić przyprawą gyros, pieprzem, solą, czosnkiem, sosem sojowym i wymieszać. Cebulę pokroić w piórka, paprykę w paseczki i ogórki. Warzywa wrzucić do mięsa i dokładnie wymieszać razem. Całość Usmażyć na patelni na wolnym ogniu, aż będzie mięso gotowe. Podawać z sosem czosnkowym.
Dawaj troszkę :)
OdpowiedzUsuńGosia łap :)
Usuńpyszny! ja przeważnie robię drobiowy ale ten musi byc jeszcze lepszy;) ja ostatnio ciągle jakoś kurczaka jem i muszę to troche zmienić:p
OdpowiedzUsuńAnulka ja tak samo mam ciągle u mnie kurczak :)
Usuńgyros i sos sojowy to brzmi jak dwa moje ulubione składniki, apetycznie
OdpowiedzUsuńUwielbiam gyrosa mogłabym jeść na okrągło:D
OdpowiedzUsuńMniam, mniam ;)
OdpowiedzUsuńMniam, jak pięknie wygląda:)
OdpowiedzUsuńCałkiem ciekawa wersja :) A sałatka gyros przepis widziałaś?
OdpowiedzUsuńTak widziałam, kiedyś w pracy robiłam i znikała w szybkim tempie:)
Usuńpaprykę pokroić w ogórki? a to aż za ciekawe się wydaje.
OdpowiedzUsuń