Łazanki
Dzisiaj przedstawiam wam propozycję na pyszne łazanki z kapustą i pieczarkami. Taka wersja makaronu mi najbardziej odpowiada. Lubię jeszcze łazanki z grzybami, ale to już inna bajka.
Składniki:
Makaron łazanki
Paczka kapusty kiszonej
Opakowanie pieczarek
2 liście laurowe
3 kulki ziela angielskiego
Pół łyżki oliwy
1 cebula
Przygotowanie:
Kapustę
kiszoną pokroić w kostkę, włożyć do garnka razem z liśćmi laurowymi i
zielem angielskim. Zalać wodą i dusić na małym ogniu, aż kapusta będzie
miękka. W wolnym czasie poszatkować pieczarki i cebulę w kostkę.
Wszystko razem podsmażyć. Gdy mamy już miękką kapustę to odciskamy ją z
nadmiaru wody i wrzucamy do miski razem z pieczarkami. Ugotować makaron w
osolonej wodzie. Następnie gotowy makaron wymieszać razem z pieczarkami i
kapusta.Na koniec doprawić pieprzem i odrobina soli.
Smacznego!
uwielbiam łazanki :)
OdpowiedzUsuńA ostatnio robiłam z makiem-polecam, też są pycha :)
No tak tylko,że ja ni lubię maku za bardzo :)
UsuńWszędzie, gdzie nie wejdę widzę łazanki, chyba to znak, że mam zrobić ;)
OdpowiedzUsuńpyszne i szybkie:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam łazanki i często robię, czasem do znudzenia, ale i tak zawsze mam na nie ochotę :)
OdpowiedzUsuńWyglądają super! U mnie w domu nie robi się łazanek
OdpowiedzUsuńdawno nie robiłam łazanek, a tak je lubię:) u nas dodajemy do nich jeszcze mięsną wkładkę np. kiełbaskę
OdpowiedzUsuńAle gdzie przepis na same łazanki ?
OdpowiedzUsuńNie ma, może kiedyś zamieszczę :)
UsuńJak na razie to poszłam na łatwiznę :)
Pozdrawiam
Uwielbiam łazanki,ale z kiszona kapusta i pieczarkami jeszcze nie jadlam. Te,ktore znam sa ze swieza kapusta i przysmazona cebulka.
OdpowiedzUsuńjuz wiewm co jutro zrobie na obiad pyszne lazanki
OdpowiedzUsuńmoje łazanki wyglądają troszkę inaczej, są wzbogacone o podsmażony surowy boczek, a gdy już się wszystko wymiesza razem dodaje słodką śmietankę 18% co nadaje łazankom delikatniejszego smaku i spora ilość pieprzu... są troszkę inne, z pewnością bardziej kaloryczne - ale co tam - takie je właśnie uwielbiam!! pozdrawiam kuchareczkę
OdpowiedzUsuńO matko, nawet nie mogę sobie przypomnieć kiedy po raz ostatni jadłam łazanki, a przecież tak bardzo je uwielbiam!!! Muszę nadrobić stracony czas :)))
OdpowiedzUsuńWłaśnie zrobiłam te łazanki, dodatkowo wzbogaciłam podsmażonym wędzonym boczkiem, pycha :)))
OdpowiedzUsuńUwielbiam łazanki.
OdpowiedzUsuńMam pyszną, swoją kapustę kiszoną.
Na mur, w przyszłym tygodniu będą łazanki.
Zrobiłabym na jutro ale mam przygotowany wywar do żurku.
Muszę go tylko wlać i zagotować. Kartofle podsmażyć.
Jeżeli będzie słoneczna pogoda wybieramy się do Ojcowa przez Olkusz (94) by pochodzić w dolinkach.
Pozdrawiam serdecznie:)*
Jeżeli łazanki to tylko z kapusty kiszonej.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)