Ciasto makowe z polewą
Składniki:
Mak starannie opłukać w ciepłej wodzie i osączyć go na sicie o drobniutkich oczkach. W rondelku roztopić masło razem z 3/4 szklanki cukru. Dodać mak, po czym dokładnie wymieszać. Przez chwilkę wszystko razem podgrzewac na małym ogniu i odstawić na kilka mniut do wystygniecia. Następnie jajka rozbić i odzielić żółtka od białek. W dużej misce żółtka utrzeć z resztą cukru. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, po czym razem z żółtkami dodac do masy makowej z aromatrem i wymieszać. Ubić białka z solą na sztywną pianę. Pianę z białek wymieszac z masą makową delikatnie łyżką. Ciasto przelać do blaszki kwadratowej i piec 50 minut w 180 st C. Ciasto można polać polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem. Przepis bierze udział w akcji Wigilia 2012 organizowanej przez http://kuchennawyspasmakow.blogspot.com
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka maku
- 1 szklanka cukru
- 4 jajka
- 200 g masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- aromat makowy lub waniliowy
- szczypta soli
Mak starannie opłukać w ciepłej wodzie i osączyć go na sicie o drobniutkich oczkach. W rondelku roztopić masło razem z 3/4 szklanki cukru. Dodać mak, po czym dokładnie wymieszać. Przez chwilkę wszystko razem podgrzewac na małym ogniu i odstawić na kilka mniut do wystygniecia. Następnie jajka rozbić i odzielić żółtka od białek. W dużej misce żółtka utrzeć z resztą cukru. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, po czym razem z żółtkami dodac do masy makowej z aromatrem i wymieszać. Ubić białka z solą na sztywną pianę. Pianę z białek wymieszac z masą makową delikatnie łyżką. Ciasto przelać do blaszki kwadratowej i piec 50 minut w 180 st C. Ciasto można polać polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem. Przepis bierze udział w akcji Wigilia 2012 organizowanej przez http://kuchennawyspasmakow.blogspot.com
piegusek!
OdpowiedzUsuńNie ważne jak zwał, ale ważne że dobre jest :))
UsuńLekkie i puszyste:) Lubie ciasta z makiem:)
OdpowiedzUsuńSame pyszności tu widzę. :)
OdpowiedzUsuńmoja mama bardzo lubi takie makowe wypieki:) ja wolę z owocami:)
OdpowiedzUsuńmój mąż jest zwolennikiem ciast z makiem, smakowałoby mu:)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie ale ja niestety nie lubie maku :(
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńco to za święta bez ciasta z makiem:) wspaniałe i już takie bożonarodzeniowe ciasto:D
OdpowiedzUsuńuwielbiam mak :) zwłaszcza w formie takiego pysznego ciasta :)
OdpowiedzUsuńnie wiem o co chodzi, ale za każdym razem gdy dodam komentarz d Twojego wpisu dostaję wiadomość że wystąpił jakiś błąd ;/
OdpowiedzUsuńMak bardzo lubię, szczególnie w święta nie może go zabraknąć :-)
OdpowiedzUsuńszukam tego olejku makowego ale nigdzie nie mogę dostać, napisz proszę gdzie ty go kupujesz
OdpowiedzUsuńWiesz w każdym markecie jest i w pobliskich sklepach w dziale z budyniami i kiślami itp. Taki zwykły aromat do makowca ja mam np. firmy gellwe.
UsuńNo, a ja go kupiłam u siebie na wsi hi hi :)
Usuńok poszukam bo wcześniej patrzyłam i jakoś nie widziałam zwróce teraz uwagę dziekuję:)
OdpowiedzUsuń