Tymiankowe udka z kurczaka

Uwielbiam pieczone udka w różnej postaci, ale najbardziej lubię z tymiankiem :)
Tymianek dodaję do prawie wszystkich pieczeni. Daje taki niepowtarzalny smak i aromat. Takie mięsko jest dla mnie najprostszą alternatywą na szybki i tani obiad. 
Składniki:
  • 2 udka z kurczaka 
  • sól, pieprz
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • 2 szczypty ostrej papryki
  • pół łyżeczki czosnku granulowanego
  • czubata łyżeczka świeżego tymianku
  • płaska łyżeczka przyprawy do kurczaka kamis
  • łyżka oliwy
Przygotowanie:

Dokładnie myjemy udka z kurczaka. Wszystkie składniki wsypujemy do mięsa wraz z oliwą i  nacieramy mięso. Układamy udka na blaszce do pieczenia,  przykrywamy folią aluminiową i pieczemy ok 40 min. Pod koniec pieczenia zdejmujemy folię aluminiową i polewamy udka sosem wytworzonym z mięsa . Pieczemy jeszcze 15 minut.







8 komentarzy:

  1. pyszne:) uwielbiam pieczone kurczaczka:)

    OdpowiedzUsuń
  2. tymianek bardzo pasuje do drobiu:) kurczaczek wychodzi boski

    OdpowiedzUsuń
  3. ja też lubię taki prosty i smaczny obiad:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dzisiaj zrobiłam i mąż był zachwycony. Pominęłam tylko ostrą paprykę, ponieważ jemy raczej łagodniejsze potrawy :)

    OdpowiedzUsuń

Drogi anonimie bardzo proszę podpisz się jeśli chcesz się wypowiedzieć.
Dziękuję za komentarze :)

Copyright © Mała kuchareczka