Tymiankowe udka z kurczaka
Uwielbiam pieczone udka w różnej postaci, ale najbardziej lubię z tymiankiem :)
Tymianek dodaję do prawie wszystkich pieczeni. Daje taki niepowtarzalny smak i aromat. Takie mięsko jest dla mnie najprostszą alternatywą na szybki i tani obiad.
Składniki:
- 2 udka z kurczaka
- sól, pieprz
- łyżeczka słodkiej papryki
- 2 szczypty ostrej papryki
- pół łyżeczki czosnku granulowanego
- czubata łyżeczka świeżego tymianku
- płaska łyżeczka przyprawy do kurczaka kamis
- łyżka oliwy
Przygotowanie:
Dokładnie myjemy udka z kurczaka. Wszystkie składniki wsypujemy do mięsa wraz z oliwą i nacieramy mięso. Układamy udka na blaszce do pieczenia, przykrywamy folią aluminiową i pieczemy ok 40 min. Pod koniec pieczenia zdejmujemy folię aluminiową i polewamy udka sosem wytworzonym z mięsa . Pieczemy jeszcze 15 minut.
Musiały być przepyszne :)
OdpowiedzUsuńOj były, były :)
Usuńpyszne:) uwielbiam pieczone kurczaczka:)
OdpowiedzUsuńtymianek bardzo pasuje do drobiu:) kurczaczek wychodzi boski
OdpowiedzUsuńAromatycznie i jak pysznie:)
OdpowiedzUsuńja też lubię taki prosty i smaczny obiad:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam kurczaka!
OdpowiedzUsuńDzisiaj zrobiłam i mąż był zachwycony. Pominęłam tylko ostrą paprykę, ponieważ jemy raczej łagodniejsze potrawy :)
OdpowiedzUsuń