Buraczki z jabłkiem
Czy widzieliście, że buraki czerwone mają wspaniały wpływ na nasze zdrowie? Na przykład jest to świetny lek na anemię, niską odporność, wzdęcia, zaparcia, leczą przeziębienia, a także na kaca:)
U nas w rodzinie wszyscy bardzo lubią buraczki na ciepło. Kiedyś zupełnie inaczej przyrządzałam buraki zasmażane, ale podejrzałam jak robi je moja teściowa bo bardzo mi smakowały. Są tak proste w przygotowaniu, a za to jakie smaczne!
Składniki:
- 0,5 kg buraków czerwonych
- 2 lub 3 jabłka
- łyżeczka cukru
- łyżeczka masła
- szczypta kwasku cytrynowego
Przygotowanie:
Wstawiamy umyte, nieobrane buraki do wody i gotujemy do miękkości ok 50 minut. Następnie odcedzamy i studzimy. Obieramy je ze skórki i ścieramy na średnich oczkach na tarce jarzynowej. Jabłka obieramy i ścieramy na grubszych oczkach. Dodajemy przyprawy i mieszamy wszystko ze sobą. Buraki wrzucamy na patelnie i dodajemy masło, podgrzewamy aż się masełko rozpuści. Takie buraczki pasują zarówno na zimno jak i na ciepło do obiadu.
Ja robie buraczki zasmażane z cebulką.
OdpowiedzUsuńja też robię buraczki jak Anula, ale po twojemu również może być ciekawie:)
OdpowiedzUsuńPycha:) u mnie buraczki zawsze smaży mój mężczyzna:) Przy okazji wiem, że już brałaś udział, ale chciałam Cię zaprosić do Liebster Award:)
OdpowiedzUsuńhttp://w-winogronowymgaju.blogspot.com/2012/11/zaproszenie-do-liebster-award.html
oj tak, pyszne!:) a ja tak dawno ich nie jadłam:(
OdpowiedzUsuńJak pięknie podane:)
OdpowiedzUsuńBardzo ładne zdjęcia smacznych buraczków :)
OdpowiedzUsuńAle ładnie podane ;)) Z jabłkami jeszcze nie jadłam, ale uwielbiam buraczki z papryką ;)
OdpowiedzUsuńGratuluję kolejnej nominacji do Liebster Blog :-)
OdpowiedzUsuńSzczegóły na http://www.calkiemsmacznezycie.blogspot.com/2012/11/liebster-blog.html
Pozdrawiam ;-)
Lubie buraczki na różne sposoby, a na ciepło jadam tylko z jabłkami. Kuchareczko odpowiedziałam na Twoje pytania:-)
OdpowiedzUsuńja też bardzo lubię buraki...na różne sposoby je jadamy /z jabłkami na zimno :) /
OdpowiedzUsuńUwielbiam!
OdpowiedzUsuńPychotka!
OdpowiedzUsuńvlastne o take buraczky mi chodilo moja svokra dodavala jablko anie muku buraczky boli suprove u mna na slovensku sa robili iba na zimno takze dakujem za dobry recept
OdpowiedzUsuńvlstne o take buraczky mi chodilo moja svokra ich robila na teplo ale dodavala jablka tak ich zasmazila na troche muky a boli suprove takze dakujem za recept jablko dodalo ze boli vinne u mna na slovensku mama robievala iba na zimno tiez vyborne
OdpowiedzUsuń