Buraczki z jabłkiem

 Czy widzieliście, że buraki czerwone mają wspaniały wpływ na nasze zdrowie?  Na przykład jest to świetny lek na anemię, niską odporność, wzdęcia, zaparcia, leczą przeziębienia, a także na kaca:)
U nas w rodzinie wszyscy bardzo lubią buraczki na ciepło. Kiedyś zupełnie inaczej przyrządzałam buraki zasmażane, ale podejrzałam jak robi je moja teściowa bo bardzo mi smakowały. Są tak proste w przygotowaniu, a za to jakie smaczne!

 Składniki:
  • 0,5 kg buraków czerwonych
  • 2 lub 3 jabłka
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka masła
  • szczypta kwasku cytrynowego
 Przygotowanie:

Wstawiamy  umyte, nieobrane buraki do wody i gotujemy do miękkości ok 50 minut. Następnie odcedzamy i studzimy. Obieramy je ze skórki i ścieramy na średnich oczkach na tarce jarzynowej. Jabłka obieramy i ścieramy na grubszych oczkach. Dodajemy przyprawy i mieszamy wszystko ze sobą. Buraki wrzucamy na patelnie i dodajemy masło, podgrzewamy aż się masełko rozpuści. Takie buraczki pasują zarówno na zimno jak i na ciepło do obiadu.











14 komentarzy:

  1. Ja robie buraczki zasmażane z cebulką.

    OdpowiedzUsuń
  2. ja też robię buraczki jak Anula, ale po twojemu również może być ciekawie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pycha:) u mnie buraczki zawsze smaży mój mężczyzna:) Przy okazji wiem, że już brałaś udział, ale chciałam Cię zaprosić do Liebster Award:)
    http://w-winogronowymgaju.blogspot.com/2012/11/zaproszenie-do-liebster-award.html

    OdpowiedzUsuń
  4. oj tak, pyszne!:) a ja tak dawno ich nie jadłam:(

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo ładne zdjęcia smacznych buraczków :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale ładnie podane ;)) Z jabłkami jeszcze nie jadłam, ale uwielbiam buraczki z papryką ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Gratuluję kolejnej nominacji do Liebster Blog :-)
    Szczegóły na http://www.calkiemsmacznezycie.blogspot.com/2012/11/liebster-blog.html
    Pozdrawiam ;-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Lubie buraczki na różne sposoby, a na ciepło jadam tylko z jabłkami. Kuchareczko odpowiedziałam na Twoje pytania:-)

    OdpowiedzUsuń
  9. ja też bardzo lubię buraki...na różne sposoby je jadamy /z jabłkami na zimno :) /

    OdpowiedzUsuń
  10. vlastne o take buraczky mi chodilo moja svokra dodavala jablko anie muku buraczky boli suprove u mna na slovensku sa robili iba na zimno takze dakujem za dobry recept

    OdpowiedzUsuń
  11. vlstne o take buraczky mi chodilo moja svokra ich robila na teplo ale dodavala jablka tak ich zasmazila na troche muky a boli suprove takze dakujem za recept jablko dodalo ze boli vinne u mna na slovensku mama robievala iba na zimno tiez vyborne

    OdpowiedzUsuń

Drogi anonimie bardzo proszę podpisz się jeśli chcesz się wypowiedzieć.
Dziękuję za komentarze :)

Copyright © Mała kuchareczka