Pulpeciki w sosie śmietanowo koperkowym
I znów pytanie co by tu zrobić na obiad. Mam kurczaka w lodówce, koperek i śmietanę.
No to myślę, myślę i wymyśliłam zwykłe pulpeciki z kurczaka w sosie koperkowym. Pulpeciki wyszły bardzo smaczne takie delikatne w sam raz dla mojej córeczki Majeczki. Dałam jej pierwszego pulpecika na spróbowanie to tylko mruczała jakie to pyszniutkie :) Tak więc oto przepis.
Składniki:
- mniej niż pół szklanki śmietany 30 %
- 1 cebula
- szklanka wody
- pół pęczka koperku
- sól, pieprz
- jak kto woli można dodać kostkę rosołową
- 1,5 łyżki mąki pszennej
- 5 łyżek wody
- 400g mięsa mielonego drobiowego
- 1,5 łyżki bułki tartej
- jajko
Kroimy cebulę na pół, jedną połówkę ścieramy na miazgę i dodajemy do mięsa mielonego. Mięso solimy, pieprzymy, dodajemy jajko, bułkę tarta i mieszamy. Z takiego mięsa mielonego formujemy małe pulpeciki i gotujemy ok 5 minut. Drugą połówkę cebuli kroimy w kostkę i przesmażamy. Do cebuli dodajemy wodę, śmietanę, koperek i gotujemy na wolnym ogniu ok 5 minut. Od czasu do czasu mieszamy aby nam się nie przypalił sos. Bierzemy 4 łyżki wody, mąkę, mieszamy dokładnie aby nie było grudek i wlewamy zawiesinę do sosu. Gotujemy ok 1 minuty. Na końcu doprawiamy sos solą i pieprzem. Takim przygotowanym sosem polewamy nasze pulpeciki, podajemy np. z ziemniakami i surówką.
Takiej wersji jeszcze nie jadłam, musi być przepyszna ;)
OdpowiedzUsuńMusisz koniecznie wypróbować :)
Usuńmniam kocham tą wersję w sosie koperkowym:)
OdpowiedzUsuńto jedne z naszych ulubionych dań, moje dzieci też chętnie jedzą:)
OdpowiedzUsuńU mnie wczoraj też były pulpety, ale z sosem z ananasem, papryką i z sherry:]
OdpowiedzUsuńTo koniecznie podaj przepis :)
UsuńPodobne pulpeciki ja też robię:) Przepyszne!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Bogna
pulpeciki w sosie koperkowym i pieczarkowym to moje ulubione wersje!:)
OdpowiedzUsuńjestem fanką takich pulpecików:) bo są lekkie,pyszne i nie smażone:)
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają!! :)
OdpowiedzUsuńsmak dzieciństwa :)))
OdpowiedzUsuńCudowne pulpety, ale robię je trochę w innym sosie (roztapiam 2 łyżki masła, dodaję 2 łyżki mąki, potem szklankę mleka; pulpety gotuję osobno w niewielkiej ilości wody; wodą z pulpetów rozrzedzam sos beszamelowy i dodaję: koperek, sól, pieprz i gałkę do smaku). Też jest pyszne...
OdpowiedzUsuń