Omlet z dżemem wieloowocowym
Mój mąż dzisiaj wrócił późnym popołudniem z pracy i oznajmił mi, że ma ochotę na omlet.
Tylko jaki ja mam ten omlet zrobić na słono czy na słodko, taki miałam dylemat :)
Zdecydowałam się, że będzie na słodko z dżemem wieloowocowym, posypanym cukrem pudrem. Wyszedł smaczny tylko z jednej strony ciut mi się przypalił i czułam lekką goryczkę. Moja taka osobista rada aby uważać na omlet żeby się nie przypalił !
Składniki:
- 3 jajka
- 1 czubata łyżka cukru pudru
- szczypta soli
- dżem ( ja użyłam wieloowocowego)
- pół łyżeczki cukru waniliowego
- cukier puder do posypania
- 1 szklanka mąki pszennej
Przygotowanie:
Oddzielić żółtka od białek, żółtka utrzeć z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i mąką. Następnie ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywno. Do utartej masy żółtkowej dodajemy białka, delikatnie mieszamy łyżką. Taką masę wlewamy na patelnie z tłuszczem i smażymy na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor. Pamiętajmy żeby omlet nam się nie przypalił !
Mój M. by się takim omletem na słodko nie najadł, ale ja i owszem:-)Bardzo lubię omlety:-)
OdpowiedzUsuńNo mój też się nie najadł:(
UsuńMusiał jeszcze coś przegryźć.
Taki omlecik raczej na lekkie śniadanko lub podwieczorek.
mój A. w ogóle ma teorie, że obiad bez mięsa nie istnieje:P
OdpowiedzUsuńa omlecik pycha:) widzę, że jednomyślność u nas, u mnie tym razem wersja wytrawna:)
Anulla mój M ma identyczna teorię, tylko przed tym wsunął obiad i poprawił omletem:)
Usuńja bardzo lubię takie omlety na słodko:)
OdpowiedzUsuńuwielbiamy takie omlety:)
OdpowiedzUsuńdawno nie było ich u nas, czas nadrobić zaległości;)
my takie pyszności serwujemy sobie w weekendowe poranki:)
Szkoda że jestem już po śniadaniu, ale jutro pewnie zrobię takiego omleta. Wygląda wspaniale
OdpowiedzUsuńDziekuję:)
UsuńIle mąki dodać? W opisie jest a w składnikach nie ma. pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńHmmm, kurcze tak na oko dawałam chyba ok 1 szklanki.
OdpowiedzUsuńAby było średnio geste.
Dobrze, że zwróciłeś/aś uwagę.
Dziękuję :)