Kapusta zasmażana

Tą kapustę zasmażaną robi moja teściowa. Jest ona najlepsza jaką dotychczas jadłam.  W sam raz podchodzi pod moje kubki smakowe. Pasuje jako dodatek do obiadu, ale i również można sobie samą przekąsić. Jest ona bardzo prosta w przygotowaniu naprawdę :)

Składniki:
  • pół główki kapusty
  • 1 cebula
  •  łyżka masła
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • sól, pieprz
  • pół łyżeczki cukru
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • łyżka ketchupu  
  • 5 szklanek wody do zalania kapusty
Przygotowanie: 

Płuczemy kapustę i szatkujemy. Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na maśle. Kapustę wrzucamy do garnka i cebulę również. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Zalewamy wodą i dusimy aż kapusta zmięknie. Mieszamy od czasu do czasu aby nam nie przywarła go garnka. Ja dusiłam ją ok 50  minut. Pod koniec dodajemy koncentrat, sól, pieprz, cukier i keczup. Mieszamy i chwilkę gotujemy na małym ogniu. Jeszcze do kapusty dodajemy zawiesinę z mąki i wody. Gotujemy chwilkę i gotowe.


18 komentarzy:

  1. Teściowa uhonorowana ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny dodatek do obiadu, a nawet sama z ziemniakami :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dokładnie tak, moja teściowa jeszcze dodaje jakąś konserwę dobrej jakości do niej. Ale ja wolę bez nich :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Smaczna jest, potwierdzam. U mnie mama czasami podobną robi. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam zasmażaną kapustę z boczkiem mmm!

    OdpowiedzUsuń
  6. z pewnością będzie dobrym dodatkiem do kopytek :) W tym tygodniu wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Moja Mama też podobną robi. Lubię :). Ja robię kapustę zasmażaną z kapusty kiszonej, cebuli i grzybów suszonych.

    OdpowiedzUsuń
  8. Od dziecka kojarzy mi się jako dodatek do schabowego:) Ale nie próbowałam jej w takim wydaniu, głównie jadłam zasmażaną z boczkiem.

    OdpowiedzUsuń
  9. idealne do schabowych albo mielonych:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Taką ,dodatkowo z maleńką ilością kiełbasy robiła moja Babuszka .Rewelacja

    OdpowiedzUsuń
  11. Nigdy nie jadłam zasmażanej kapusty, a jestem bardzo ciekawa jak smakuje. Chętnie wykorzystam Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Zrobiłam według podanego przepisu i wyszła pycha, jednak ja jeszcze dodałam boczku wędzonego bo według mnie jest jeszcze lepsza wtedy:) Polecam ten przepis!!!!

    OdpowiedzUsuń
  13. Dokładnie tak, moja teściowa dodaje mięso jeszcze, ale ja wtedy nie dałam.
    Cieszę się, że smakowała :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Kapusta kiszona zasmażana (przepis z z Brennej)
    Kuchnia: śląska

    Składniki:

    • 1 kg kapusty kwaszonej
    • 20 dkg boczku wędzonego
    • 1 ziemniak do starcia (do zasmażki)
    • ½ kg ziemniaków
    • 3 ząbki czosnku
    • 3 listków laurowych
    • 5 ziaren ziela angielskiego

    Wykonanie
    Ugotować kapustę kiszoną z listkami laurowymi i zielem angielskim.
    Pokroić w kostkę wędzoną boczek i usmażyć.
    Do boczku dodać startego surowego ziemniaka i zrobić z tego zasmażkę.
    Osobno ugotować ziemniaki.
    Ugotowaną kapustę odcedzić. Dolać wodę z ugotowanych ziemniaków
    jednym słowem odcedzić ziemniaki do kapusty.
    Wody z ziemniaków dodać ok. 1 szklanki
    Można dodać do gotującej się kapusty kilka ząbków czosnku.
    Ziemniaki podawać do kapusty.
    UWAGA.
    Jeśli nie gotujemy ziemniaków (bo potrzebujemy kapustę do szarych klusek)
    to do kapusty dodajemy usmażony boczek przesmażony z surowym ziemniakiem
    Na końcu wszystko mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem.

    Fajny zestaw to:

    Kapusta, ziemniaki i krupniok, wtedy można okrasić tłuszczykiem spod krupnioka ziemniaki pieczone w całości w piekarniku.

    OdpowiedzUsuń

Drogi anonimie bardzo proszę podpisz się jeśli chcesz się wypowiedzieć.
Dziękuję za komentarze :)

Copyright © Mała kuchareczka