Najlepsza marynata do żeberek



To jest najlepsza marynata jaką miałam okazję wypróbować. Próbowałam już różne warianty, ale żadna mi tak nie smakowała. Przepis zasięgnęłam z bloga mężczyzna gotuje. Oczywiście pozmieniałam proporcje i zamiast ciemnego piwa użyłam jasnego kasztelana niepasteryzowanego. 

Składniki:
200 ml keczupu
50 ml oleju
1 łyżka przyprawy Kucharek
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka kminku
3 ziaren ziela angielskiego
2 liście laurowe
1 łyżeczka kolendry
1 łyżeczka ziół prowansalskich
4 ząbki czosnku
2 łyżeczki miodu
1 kg żeberek wieprzowych
Pól szklanki piwa

Przygotowanie:
Wszystkie składniki mieszamy razem z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Marynatę zagotować i szybko zdjąć z palnika. Zalewamy chłodną marynatą żeberka i odstawiamy do lodówki na noc. Następnego dnia pieczemy żeberka i resztkami marynaty smarujemy je od czasu do czasu w czasie pieczenia. 

18 komentarzy:

  1. wygląda smakowicie:) trzeba będzie wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
  2. Żeberka w takiej marynacie muszą być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  3. marynata wydaję się smaczna i ciekawa:)

    OdpowiedzUsuń
  4. mnie te żeberka pachną aż tutaj! mmmm:D

    OdpowiedzUsuń
  5. Wierzę , ze jest najlepsza:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wczoraj miałam żeberka, też z marynaty wyciągnęłam i upiekłam. Twoja marynata jest bardzo róznorodna :)

    OdpowiedzUsuń
  7. niw wyglądaj apetycznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie musi wyglądać apetycznie przed pieczeniem, ważne że żeberka są dobre po zamarynowaniu nią.

      Usuń
  8. Sama Marynata Juz jest pyszna a co dopiero zeberka :)

    OdpowiedzUsuń
  9. ciekawe komentarze.. szkoda jednak, że ani jeden na temat

    OdpowiedzUsuń
  10. jutro bedzie wiadomo czy jest dobre

    OdpowiedzUsuń
  11. Kolega czytał i ugryzł mi szklanke od piwa. :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Gratulacje dla autora za wiedzę na ten temat!
    Musi być to bardzo mądra osoba, która lubi się dokształcac i doskonale wzorowac!


    moja witryna : fajowezabawki.pl

    OdpowiedzUsuń
  13. Czy te żeberka pieczemy w naczyniu żaroodpornym czy normalnie na blaszce?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak uważasz, można i w blaszce i w naczyniu.
      Nie ma to wpływu na mięso.
      Tylko przykryj folią aluminiową.

      Usuń

Drogi anonimie bardzo proszę podpisz się jeśli chcesz się wypowiedzieć.
Dziękuję za komentarze :)

Copyright © Mała kuchareczka