Najlepsza marynata do żeberek
To jest najlepsza marynata jaką miałam okazję wypróbować. Próbowałam już różne warianty, ale żadna mi tak nie smakowała. Przepis zasięgnęłam z bloga mężczyzna gotuje. Oczywiście pozmieniałam proporcje i zamiast ciemnego piwa użyłam jasnego kasztelana niepasteryzowanego.
Składniki:
200 ml keczupu
50 ml oleju
1 łyżka przyprawy Kucharek
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka kminku
3 ziaren ziela angielskiego
2 liście laurowe
1 łyżeczka kolendry
1 łyżeczka ziół prowansalskich
4 ząbki czosnku
2 łyżeczki miodu
1 kg żeberek wieprzowych
Pól szklanki piwa
Przygotowanie:
Wszystkie składniki mieszamy razem z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Marynatę zagotować i szybko zdjąć z palnika. Zalewamy chłodną marynatą żeberka i odstawiamy do lodówki na noc. Następnego dnia pieczemy żeberka i resztkami marynaty smarujemy je od czasu do czasu w czasie pieczenia.
wygląda smakowicie:) trzeba będzie wypróbować!
OdpowiedzUsuńŻeberka w takiej marynacie muszą być pyszne!
OdpowiedzUsuńmarynata wydaję się smaczna i ciekawa:)
OdpowiedzUsuńMusi być pyszna :)
OdpowiedzUsuńmnie te żeberka pachną aż tutaj! mmmm:D
OdpowiedzUsuńWierzę , ze jest najlepsza:)
OdpowiedzUsuńWczoraj miałam żeberka, też z marynaty wyciągnęłam i upiekłam. Twoja marynata jest bardzo róznorodna :)
OdpowiedzUsuńniw wyglądaj apetycznie
OdpowiedzUsuńNie musi wyglądać apetycznie przed pieczeniem, ważne że żeberka są dobre po zamarynowaniu nią.
UsuńSama Marynata Juz jest pyszna a co dopiero zeberka :)
OdpowiedzUsuńciekawe komentarze.. szkoda jednak, że ani jeden na temat
OdpowiedzUsuńno zobacze teras robie
OdpowiedzUsuńjutro bedzie wiadomo czy jest dobre
OdpowiedzUsuńKolega czytał i ugryzł mi szklanke od piwa. :)
OdpowiedzUsuńGratulacje dla autora za wiedzę na ten temat!
OdpowiedzUsuńMusi być to bardzo mądra osoba, która lubi się dokształcac i doskonale wzorowac!
moja witryna : fajowezabawki.pl
Super smakuja !!
OdpowiedzUsuńCzy te żeberka pieczemy w naczyniu żaroodpornym czy normalnie na blaszce?
OdpowiedzUsuńJak uważasz, można i w blaszce i w naczyniu.
UsuńNie ma to wpływu na mięso.
Tylko przykryj folią aluminiową.