Gołąbki w sosie pomidorowym
Składniki na farsz do gołąbków:
- 0,5 kg mielonego mięsa drobiowego
- pół szklanki ryżu ugotowanego
- mieszanka warzyw w paski np. z biedronki ok 1 szklanki
- łyżka masła
- koperek
- pół cebuli
- sól, pieprz
Na sos pomidorowy:
- przecier pomidorowy w kartoniku 2x
- łyżka cukru
- 1 liść laurowy
- 3 kulki ziela angielskiego
- 1,5 szklanki wody
- łyżka śmietany 18%
- sól, pieprz
Do zawijania gołąbków 5 liści kapusty włoskiej
Przygotowanie:
Odrywamy liście od kapusty, myjemy pod bieżącą wodą, wrzucamy do wrzącej wody i sparzamy aż będą miękkie. Do mielonego mięsa wrzucamy ugotowany ryż, posiekany koperek, przesmażone na maśle warzywa w paski, startą cebulę, sól, pieprz i wszystko razem mieszamy dokładnie. Na miękkie liście kapusty układamy po 2 łyżki farszu, zawijamy ciasno i spinamy wykałaczkami, aby nam się gołąbki nie rozleciały. Następnie wlewamy przecier do garnka, wodę, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie. Gotujemy na wolnym ogniu ok 10 minut. Na koniec doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem i dodajemy śmietanę. Takim przygotowanym sosem pomidorowym zalewamy gołąbki i dusimy ok 1 godziny. Jeżeli sos jest za rzadki można zagęścić zawiesiną z mąki pszennej z wodą.
1) Sparzamy liście kapusty
2) Dodajemy składniki do mięsa
3) Mieszamy wszystko razem
4) Zawijamy gołąbki
5) Gotowe gołąbki polane sosem pomidorowym.
Uwielbiam:) Zwłaszcza z pomidorowym sosem:)
OdpowiedzUsuńTakie są najlepsze moim zdaniem :)
UsuńPycha, mogłabym jeść naokrągło ;)
OdpowiedzUsuńGołąbki "chodzą" za mną już od dłuższego czasu, ale ciężko mi się za nie zabrać bo od zawsze wydają mi się trudne do zrobienia.
OdpowiedzUsuńuwielbiam je jeść, ale nie znoszę robić:P
OdpowiedzUsuńJakby mi ktoś zrobił i podał...:-))
OdpowiedzUsuńWłaśnie dodałam post i Anulla mi napisała, że Ty też dzisiaj dodałaś gołąbki. Znowu byłaś pierwsza :) Normalnie aż mi głupio... :(
OdpowiedzUsuńNo widzę właśnie na pulpicie nawigacyjnym się wyświetliło i musiałam oczywiście zajrzeć :)
UsuńNie przejmuj się :)))
Nie wiem, jak Ty, ale ja na jutro planują serniko-brownies miętowe ;)
UsuńNo to już mamy co innego hi hi...
UsuńA ja pulpeciki w sosie śmietanowo koperkowym.
Ale nie wiem czy jutro dodam przepis zobaczę :)
Nigdy nie robiłam z kapusty włoskiej.
OdpowiedzUsuńZ włoskiej jeszcze nigdy nie robiłam... Ale na pewno kiedyś wypróbuje :)
OdpowiedzUsuńDziewczyny ja też nigdy nie robiłam z włoskiej tylko ze zwykłej,ale w pracy mówią że powinno się robić prawidłowo z włoskiej. Tak więc zrobiłam, ale wolę zwykłą kapustkę. Jest bardziej słodsza moim zdaniem. Musicie spróbować kiedyś :)
OdpowiedzUsuńa ja zrobiłam z włoskiej, bo ponoć zwykła o tej porze roku jest zbyt twarda.- tak mi podpowiadały koleżanki z pracy ;)
UsuńAndżka jakaś bzdura totalna. Szczerze to ja je dusiłam 40 minut i już były miękkie do zjedzenia,ale je przetrzymałam dla pewności bo lubię takie bardzoo miękkie :)
Usuńuwielbiam gołąbki, z czymkolwiek by nie były :)
OdpowiedzUsuńa ja tak kocham gołąbki! mniammm
OdpowiedzUsuńporywam takiego na obiadek;)