Ślimaki z białym serem
Dzisiaj jeszcze jeden przepis na ślimaczki z ciasta francuskiego. Bardzo je polecam ponieważ są szybkie w przygotowaniu i bardzo smaczne:)
Składniki:
- 1 gotowe ciasto francuskie
- 1,5 kostki sera białego
- łyżeczka cukru waniliowego
- 2 łyżeczki cukru
- rodzynki
- 2 łyżki śmietany
- jajko
Serek biały rozdrabniamy, dodajemy cukier waniliowy, zwykły cukier i śmietanę. Mieszamy wszystko na gładką masę. Rozwijamy ciasto francuskie, rozprowadzamy masę serową na cieście i posypujemy rodzynkami. Następnie zwijamy ciasto w rulon i kroimy delikatnie na plasterki ok 0,5 cm. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na sam koniec smarujemy ciastka roztrzepanym jajkiem. Można również ciastka posypać zwykłym cukrem na wierzch wtedy będą słodsze. Pieczemy na złoty kolor:))
pyszne te Twoje ślimaczki! ja staram się mieć ciasto francuskie zawsze w lodówce, bo ratuje mnie w nieoczekiwanych sytuacjach i zawsze świetnie się sprawdza:)
OdpowiedzUsuńGdyby mój aparat chciał robić takie ładne zdjęcia!!
OdpowiedzUsuńHm.. apetyczne te twoje ślimaczki:)
Uwierz mi ja tez nie mam jakiegoś super aparatu:)
UsuńPo prostu pod dobrym kątem ustawiłam i tyle:)
Uwielbiam, podziel się ;)
OdpowiedzUsuńchciałabym,ale już nie mam mąż w ciągu jednego dnia wsunął je:))))
Usuńja zawsze robię ślimaczki z pieczarkami:) ale te z serem też mniam, aż bym zjadła, mimo że jestem fanką słonych wypieków:)
OdpowiedzUsuńAnulla wiesz ja też wolę słonawe,ale za słodkimi wypiekami mój maż przepada więc jemu dogadzam:))))
UsuńOoo jakie piękne, super przepis!
OdpowiedzUsuńśliczne, smakowite
OdpowiedzUsuńW ilu stopniach pieczemy te ślimaczki? I ile minut orientacyjnie? ;)
OdpowiedzUsuńTak 20/25 minut w 200 st C.
UsuńJejku, jak one się pysznie prezentują! Nic tylko zabrać kilka! :)
OdpowiedzUsuńCzy mozesz dokladnie opisac jak zwijasz ciasto,ze wychodza takie slimaczki
OdpowiedzUsuńRaczej jest opisane :)
UsuńNie wiem czemu nie rozumiesz ?